Trimite unui prieten Printeaza pagina

Varsaturile (voma)

Varsaturile (voma) reprezinta expulzarea fortata si brusca a continutului gastro-intestinal pe gura (valul palatin este ridicat, iar glota inchisa, impiedicand trecerea continutului varsaturii spre caile respiratorii).

Varsaturile de origine centrala - survin in boli ale sistemului nervos central care modifica presiunea intracraniana (tumori cerebrale, meningoencefalite, sifilisul cerebrospinal, hemoragiile cerebrale), sindromul Meniere, migrena, intoxicatii endogene (uremie, stari de acidocetoza), intoxicatii exogene (alcool, nicotina, opiacee).

De asemenea sunt intalnite in boli infectioase acute (ex. Pneumonia, scarlatina, difteria, s.a.).

In primele luni de sarcina - gravida are varsaturi uneori incoercibile care au ca punct de plecare aparatul vestibular, alteori ele apar datorita unor leziuni organice (ex. Labirintita) si sa nu uitam situatiile functionale (ex. raul de mare, de avion etc).

Varsaturile de origine periferica sau reflexe - au ca punct de plecare tubul digestiv, peritoneul si diverse alte viscere (stomac, ficat, cai biliare, renale).

Din punct de vedere al frecventei, varsaturile sunt ocazionale, repetate si incoercibile.

Ele pot sa apara inaintea oricaror alimentatii (ex. in sarcina, in gastrita cronica, in alcoolismul cronic), postprandial precoce sau interprandiale (ex. in nevroze), la aproximativ 1-2 ore de la alimentatie asa cum se intampla in stenoza pilorica sau in spasmul piloric insotit de hipersecretie la bolnavii cu ulcer gastric sau duodenal. Alteori putem intalni varsaturi nocturne asa cum intalnim in ulcerul duodenal si in hipervagotomie.

Din punct de vedere cantitativ, bolnavii cu nevroze si gravidele varsa repetat si cu volum redus.
In stenoza pilorica benigna avansata cu dilatatie mare a stomacului, volumul varsaturilor este impresionant.

Mirosul penetrant sugereaza ca varsatura provine dintr-un stomac cu hiperclorhidrie. Lipsa de miros ne orienteaza spre achilia gastrica, iar mirosul fecaliod ne indica o fistula gastro-colica (ileus dupa varsaturi repetate).

Continutul varsaturilor

Poate fi alimentar. In achilie este un continut alimentar nedigerat. Prezenta resturilor alimentare la peste 8 ore de la ingestie ne indica stenoza pilorica.

Varsaturile apoase - cu continut format din suc gastric si mucus sunt intalnite in gastritele cronice, cancerul gastric (apa canceroasa) si in sarcina.

Prezenta bilei in cantitate mica coloreaza varsatura in galben sau galben verzui ("varsaturi bilioase"). Aceste forme de varsaturi sunt prezente si in cantitate mare in stenozele duodenale situate sub ampula lui Vater.

Varsaturile bilioase de culoare verde-praz sunt intalnite in peritonitele acute.

Varsaturile purulente apar in gastrita flegmonoasa, fie prin fistulizarea unui abces extragastric in stomac.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii