Trimite unui prieten Printeaza pagina

Tusea latratoare

Rezonanta si aspra, tusea latratoare face parte dintr-un complex de semne si simptome care caracterizeaza crupul (grup de afectiuni pediatrice manifestate prin grade variate de tulburare respiratorie). Crupul se intalneste mai frecvent la baieti si in special toamna. Poate sa reapara la aceeasi persoana.

Tusea latratoare indica edemul laringelui si tesuturilor inconjuratoare. Deoarece caile aeriene ale copiilor au un diametru mai mic decat cele ale adultilor, edemul poate conduce rapid la ocluzia acestora, fiind o urgenta medicala.

Cauze

Aspirarea unui corp strain. Obstructia partiala a cailor aeriene superioare de catre un corp strain produce initial raguseala spontana, apoi tuse latratoare si stridor respirator. Alte efecte ale acestei tulburari grave includ senzatie de inecare, tahicardie, dispnee, wheezing, sunete respiratorii slabe, si posibil cianoza.

Crupul spasmodic. Crupul spasmodic acut se instaleaza de obicei in cursul somnului cu o tuse latratoare care trezeste copilul. In general, pacientul nu prezinta febra, insa poate fi ragusit, nelinistit si dispneic. Pe masura ce tulburarea respiratorie se inrautateste, copilul poate manifesta retractii intercostale si sternale, tahicardie, cianoza, si anxietate. Semnele dispar in cateva ore, insa atacurile tind sa fie recurente (sa reapara).

Epiglotita. Aceasta afectiune potential fatala a devenit mai putin frecventa odata cu introducerea vaccinului pentru virusul influeza. In general se instaleaza noaptea si este precedata de o tuse latratoare si febra crescuta. Copilul este ragusit, disfagic, dispneic si nelinistit, si pare extrem de bolnav si panicat. Tusea poate evolua spre dificultate respiratorie grava, insotita de retractii intercostale si sternale, cianoza si tahicardie. Epiglotita reprezinta o urgenta medicala.

Laringotraheobronsita (acuta). Cunoscuta si sub denumirea de crup viral, aceasta infectie se intalneste frecvent la copii cu varta cuprinsa intre 9-18 luni, si apare de regula toamana si la inceputul iernii. Initial produce febra scazuta spre moderata, curgerea nasului, scaderea poftei de mancare si tuse rara. Cand infectia se extinde la zona laringotraheala se dezvolta o tuse latratoare, raguseala si stridor inspirator.

Pe masura ce tulburarea respiratorie progreseaza apar retractii intercostale si substernale alaturi de tahicardie si respiratii rapide si superficiale. Cand aerul din camera este uscat, simptomele se inrautatesc. Copilul devine nelinistit, iritat, palid si cianotic.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii