Trimite unui prieten Printeaza pagina

Timp de reumplere capilara crescut

Timpul de reumplere capilara reprezinta timpul necesar pentru ca culoarea sa revina in patul unghial al unui deget dupa aplicarea unei presiuni moderate, care cauzeaza albirea acestuia. Aceasta durata reflecta calitatea functiei vasomotorii periferice. Timpul de reumplere capilara normal este de mai putin de 3 secunde.

Un timp de reumplere capilara crescut nu poate diagnostica o anumita afectiune, insa trebuie evaluat alaturi de alte semne si simptome. El indica, de regula, boala obstructiva arteriala periferica si un debit cardiac scazut.

De obicei, timpul de reumplere capilara este testat in cadrul unei evaluari cardiovasculare de rutina. Nu este determinat in cazul unor afectiuni grave (potential fatale) deoarece alte manifestari mai caracteristice se dezvolta in prealabil.

Timpul de reumplere capilara poate fi crescut la nou-nascutii cu acrocianoza; insa, in acest caz, reprezinta un semn normal. In general, timpul de reumplere capilara crescut este asociat cu aceleasi afectiuni atat la copii cat si la adulti. Totusi, cea mai frecventa cauza la copii o reprezinta interventiile chirurgicale cardiace, precum corectarea unor defecte cardiace congenitale.

Cauze

Anevrismul disecant al aortei. Timpul de reumplere capilara este crescut la degetele de la maini si picioare in cazul unui anevrism disecant al aortei toracice. Este prelungit doar la degetele de la picioare intr-un anevrism disecant al aortei abdominale. Semnele si simptomele care-l insotesc frecvent includ prezenta unei mase abdominale pulsante, zgomot sistolic, si durere abdominala si substernala.

Boala Buerger. Timpul de reumplere capilara la degetele de la picioare este crescut in boala Buerger. Expunerea la temperaturi scazute face ca initial picioarele sa fie reci, cianotice si amortite; mai tarziu, ele devin rosii, calde si prezinta senzatii de furnicaturi. Printre alte manifestari intalnim claudicatie intermitenta, iar in stadiile mai tarzii pacientul poate prezenta ulceratii, atrofie musculara si gangrena. Daca boala afecteaza mainile, timpul de reumplere capilara crescut poate insoti ulceratii dureroase ale varfurilor degetelor.

Boala Raynaud. Timpul de reumplere capilara este prelungit la degetele de la maini, care reprezinta locatia obisnuita a vasospasmului arterial episodic caracteristic acestei boli. Expunerea la rece sau stres produce albirea degetelor, urmata de cianoza, si apoi de eritem inainte ca degetele sa revina la temperatura normala. Caldura reduce simptomele. Boala cronica poate produce modificari trofice, precum sclerodactilie, ulceratii sau paronichie cronica.

Boala vasculara periferica. Cresterea timpului de reumplere capilara la nivelul extremitatii interesante este un semn tardiv. Pulsurile periferice se reduc treptat, si ulterior dispar. Printre manifestarile asociate acestei afectiuni se mai numara: claudicatie intermitenta, paloare, temperatura scazuta, reducerea cresterii parului la niveul zonei afectate.

Diferite tratamente. Timpul de reumplere capilara poate fi marit din cauza unei perfuzii arteriale (care poate determina aparitia unui hematom arterial si obstructia circulatiei sanguine periferice) sau din pricina unui bandaj incorect adaptat, care reduce circulatia sanguina.

Hipotermia. Timpul de reumplere capilara crescut poate sa apara timpuriu ca raspuns compensator la hipotermie. Manifestarile asociate depind de gradul de hipotermie si constau in tremuraturi, oboseala, slabiciune, nivel scazut al constientei, vorbire neclara, ataxie, rigiditate musculara, tahicardie sau bradicardie, hiporeflexie sau areflexie, diureza, oligurie, bradipnee, tensiune arteriala scazuta, si piele pala si rece.

Medicamentele. Medicamentele care determina vasoconstrictie (in special, blocantele alfa-adrenergice) cresc timpul de reumplere capilara.

Ocluzia arteriala acuta. Timpul de reumplere capilara crescut apare de timpuriu la membrul afectat. Pulsurile arteriale sunt de obicei absente in regiunea situata distal de obstructie. Membrul interesat este rece si pal sau cianotic. De asemenea, pot sa apara claudicatie intermitenta, durere moderata spre severa, amorteala, si parestezie sau paralizie.

Ocluzia bifurcatiei aortei. Timpul de reumplere capilara crescut la degetele de la picioare este un semn tardiv in aceasta afectiune rara si potential fatala. Pulsul de la nivelul membrelor inferioare este absent, iar pacientul se plange de durere spontana, moderata spre severa in membrele inferioare si, mai putin frecvent, in abdomen, regiunea lombo-sacrala sau perineu. Ambele picioare sunt reci, pale, amortite total si flacide.

Sindromul de crosa aortica. Un timp de reumplere capilara crescut la degetele de la maini este un semn timpuriu al sindromului de crosa aortica. Pacientii prezinta absenta pulsului carotidian si posibil pulsuri radiale inegale. Alte manifestari preced de regula afectarea pulsurilor si includ febra, transpiratii nocturne, artralgie, scadere in greutate, anorexie, greata, stare de rau, iritatii cutanate, splenomegalie, si paloare.

Socul. Timpul de reumplere capilara crescut apare tardiv in aproape toate tipurile de soc. Semnele asociate sunt hipotensiune, tahicardie, tahipnee, piele umeda si rece.

Tamponada cardiaca. Timpul de reumplere capilara crescut este un semn tardiv al debitului cardiac scazut. Cei afectati manifesta si puls parodoxal, tahicardie, cianoza, dispnee, distensia venei jugulare si hipotensiune.

Testele de diagnostic. Cateterizarea cardiaca poate cauza hematom arterial sau formarea de trombi si cresterea timpului de reumplere capilara.

Traumatismul arterelor periferice. Orice traumatism al unei artere periferice care reduce fluxul sanguin distal creste timpul de reumplere capilara al extremitatii afectate. Alte semne prezente sunt vanataile, pulsul slab, cianoza, parestezia, pierderea sensibilitatii, pielea pala si rece.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii