Trimite unui prieten Printeaza pagina

Sputa

Generalitati

Sputa este un rezultat al expectoratiei, produs patologic constituit din secretia diferitelor glande seroase si mucoase ale epiteliului respirator care se hipertrofiaza in diferite inflamatii ale cailor aeriene.

In procesul evacuarilor se mai adauga si secretii provenind din fosele nazale si cavitatile lor anexe, faringe, cavitatea bucala. Volumul sputei este mai mare dimineata ca urmare a schimbarii pozitiei. Atunci cand cantitatea sputei diminua datorita retentiei febra creste, pe masura ce se reia eliminarea incepe sa scada febra.

Abundenta marcata matinala a sputei este intalnita in supuratii bronhopulmonare si dilatatii bronsice.

Examenul microscopic al sputei consta intr-o examinare a constituentilor ei (tot ce se poate vedea cu ochiul liber).

De cele mai multe ori se constata cu ochiul liber mucusul si puroiul. Sputa abundenta se aseaza in trei straturi (mucos, muco-purulent, grunjos, purulent-puroi). Cresterea brusca a cantitatii de sputa simultan cu modificari ale aspectului, culorii, continutului pledeaza pentru eliminarea unui abces pulmonar, caverne etc.

Aspectul sputei este in functie de consistenta, aeratia, transparenta ei.

  inainte

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii