Trimite unui prieten Printeaza pagina

Spasmul carpopedal

Spasmul carpopedal reprezinta o contractie violenta si nervoasa a muschilor de la maini si picioare. Este un semn important al tetaniei, o tulburare potential fatala frecvent asociata cu hipocalcemia, si caracterizata prin excitatie neuromusculara crescuta si contractii musculare sustinute.

Spasmul carpopedal necesita evaluare si interventie prompte. Daca nu este tratat rapid, pacientul poate dezvolta laringospasm, convulsii, aritmii cardiace, si stop cardiac si respirator.

Cauze

Hipocalcemia. Spasmul carpopedal este un semn timpuriu al hipocalcemiei. El este de regula acompaniat de parestezia degetelor de la maini si picioare, si zonei periorale, de crampe, contracturi si slabiciune musculara, de hiperreflexie, coree, oboseala si palpitatii. In hipocalcemia severa pot sa apara laringospasm, stridor, si convulsii.

Hipocalcemia cronica poate fi insotita de alterari ale statusului mental, crampe, piele uscata, unghii fragile, si par si sprancene subtiri.

Diverse tratamente. Transfuziile sanguine multiple si paratiroidectomia pot cauza hipocalcemie ce provoaca spasm carpopedal. Interventiile chirurgicale care reduc absorbtia calciului, precum ileostomia si rezectia gastrica cu gastrojejunostomia, pot de asemenea determina hipocalcemie.

Tetanosul. Tetanosul este o boala infectioasa cauzata de bacteria Clostridium tetani atunci cand infecteaza o rana deschisa la o persoana neimunizata. Pacientul dezvolta spasme muculare, convulsii dureroase, dificultate la inghitire si febra slaba. Fara tratament promp rata mortalitatii este ridicata.

Recunoasterea spasmului carpopedal

La mana, spasmul carpopedal implica adductia policelui peste palma, urmata de flexia articulatiilor metacarpofalangiene, extensia articulatiilor interfalangiene (unirea degetelor), adductia degetelor hiperextinse si flexia incheieturii si articulatiei cotului. Efecte asemanatoare pot fi observate si la nivelul piciorului.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii