Trimite unui prieten Printeaza pagina

Sensibilitatea unghiului costovertebral

Sensibilitatea unghiului costovertebral indica distensia spontana a capsulei renale. Aproape intotdeauna este insotita de o durere constanta si surda in flanc, imediat lateral de muschiul sacrospinal si inferior de a 12-a coasta. Durerea iradiaza de regula anterior, in regiunea subcostala spre ombilic.

Atunci cand este prezenta, sensibilitatea unghiului costovertebral se evidentiaza prin percutie. Un pacient care nu prezinta acest simptom, nu va simti durere ci doar o senzatie de apasare cand se efectueaza manevra. In schimb, o persoana afectata de o tulburare care determina distensia capsulei renale va prezenta durere intensa, deoarece capsula renala se intinde si stimuleaza nervii aferenti proveniti din maduva spinarii de la nivelul vertebrelor T11 si L2 care inerveaza rinichii.

Cauze

Abcesul perirenal. Afectiune cauzeaza sensibilitate crescuta a unghiului costovertebral, durere puternica, unilaterala in flanc, disurie, febra crescuta persistenta, frisoane, eritem cutanat.

Calculii. Calculii localizati la nivelul ureterelor sau in zona infundibulara pot produce sensibilitate in unghiul costovertebral si valuri de durere surda in flanc, care poate iradia la zona inghinala, testicule, zona suprapubiana si labii. Pacientul poate dezvolta simptome, precum greata, varsaturi, durere abdominala severa, distensie abdominala, si sunete intestinale reduse.

Ocluzia arterei renale. In aceasta tulburare, pacientul prezinta durere in flanc precum si sensibilitate in unchiul costovertebral. Alte constatari includ durere in portiunea superioara a abdomenului continua, greata, varsaturi si febra crescuta.

Ocluzia venei renale. Pesoanele cu aceasta stare manifesta sensibilitate in unghiul costovertebral, durere in flanc, si posibil durere de spate puternica, febra, oligurie, edem, hematurie.

Pielonefrita acuta. Poate cea mai frecventa cauza a sensibilitatii unghiului costovertebral, pielonefrita acuta este de regula insotita de febra crescuta, frisoane, durere in flanc, anorexie, greata si varsaturi, slabiciune, disurie, hematurie, nicturie, nevoie imperioasa de a urina, cresterea frecventei urinarilor si tenesme.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii