Trimite unui prieten Printeaza pagina

Semnul rotii dintate

Semnul rotii dintate este un semn cardinal in boala Parkinson, caracterizat prin rigiditate musculara, pacientul prezentand miscari sacadate. El poate fi evidentiat prin imobilizarea antebratului si executarea de miscari si rotatii din incheietura. Atat pacientul cat si medicul examinator pot observa si simti aceste miscari caracteristice, care se considera a fi o combinatie intre rigiditate si tremurat.

Cauze

Boala Parkinson. In aceasta afectiune, semnul rotii dintate apare impreuna cu un tremor insidios, care incepe de regula la degete, se intensifica in cursul stresului si anxietatii si se reduce in timpul miscarilor voluntare si in timpul somnului.

De asemenea, in boala Parkinson se intalneste bradikinezia (vorbire si miscari voluntare lente). Pacientul merge cu pasi scurti, trasi, vorbeste intr-un fel monoton si are o expresie faciala fixa.

Printre semnele si simptomele prezente se mai numara salivatie excesiva, disfagia, dizartria, pierderea controlului postural (ce face ca pacientul sa mearga aplecat inainte).

Medicamente. Fenotiazidele si alte medicamente antipsihotice, precum haloperitolul, pot determina aparitia acestui semn.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii