Trimite unui prieten Printeaza pagina

Semnul Chvostek

Semnul Chvostek reprezinta un spasm anormal al muschilor faciali care este evidentiat prin percutia usoara a nervului facial. Acest semn indica de regula o hipocalcemie, insa poate sa apara fiziologic la aproape 25% dintre persoane.

Tipic, el precede alte semne ale hipocalcemiei si persista pana la debutul tetaniei. Nu poate fi evidentiat in cursul tetaniei din pricina contractiilor musculare puternice.

Cauze

Hipocalcemia. Gradul spasmului muscular observat reflecta nivelul de calciu seric al pacientului. Initial, hipocalcemia produce parestezie la nivelul degetelor de la maini si picioare, care evolueaza spre spasm carpopedal. Bolnavul se poate plange si de slabiciune musculara, oboseala si palpitatii. De asemenea, se pot intalni crampe musculare, miscari coreiforme, si reflexe tendinoase profunde hiperactive.

Persoanele afectate de hipocalcemie cronica pot prezenta alterari ale statusului mental, diplopie, crampe abdominale, dificultate la inghitire, piele uscata, unghii fragile si par subtire.

Transfuziile sanguine. O transfuzie sanguina masiva poate reduce nivelul seric de calciu si permite observarea semnului Chvostek.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii