Trimite unui prieten Printeaza pagina

Roseata anormala a tegumentelor

Roseata anormala a tegumentelor poate fi provocata de dilatarea excesiva a vaselor cutanate, de transparenta mai accentuata a tegumentelor precum si de cresterea numarului globulelor rosii si a continutului sanguin in hemoglobina.

La subiectii emotivi poate apare o roseata fugace (eritem pudic) care intereseaza fata, gatul si portiunea superioara a toracelui. De asemenea, dupa expunerea prelungita la soare la cateva ore apare o roseata a tegumentelor, la care se adauga cefaleea (febra si pruritul care cedeaza in cateva zile).

Poliglobuliile se caracterizeaza printr-o roseata accentuata a fetei, in diabetul zaharat apare un facies rozat, asa numita “rubeoza diabetica”.

Este binecunoscuta roseata intensa a fetei la etilici, la care se adauga nasul marit de volum, rosu usor edematiat “rinofima".

In carcinoidul intestinului subtire intalnim intermitent o fata rosie cu venectazii (datorita secretiei crescute de serotonina de catre tumora).

Scarlatina este boala eruptiva care se caracterizeaza printr-o rosata vie a fetei in contrast cu paloarea peribucala.
Erizipelul, boala cauzata tot de streptococul b hemolitic, ca si scarlatina este o boala care, in afara de aspectul inflamator acut cu febra ridicata duce la aparitia unui placard rosu, limitat printr-un burelet net.

Diverse eruptii medicamentoase, simetrice la nivelul pometilor si nasului (sulfamide, barbiturice, intoxicatii cu CO, salicilati, fenotiazina, streptomicina).

Nu trebuie uitata eritroza palmara din ciroza hepatica, eritemul polimorf - roseata insulara cu predilectie pe dosul mainilor, antebrate si mucoasa bucala.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii