Trimite unui prieten Printeaza pagina

Retentia de urina

Mictiunea trebuie sa fie eficienta si sa evacueze complet vezica urinara. Orice abatere de la aceasta "regula" semnaleaza o situatie patologica care impune tratamentul.

Retentia acuta de urina reprezinta imposibilitatea de a urina, aparuta brusc, la un individ care anterior urinase normal. Pacientul prezinta o dorinta acuta de a urina, este agitat, durerile abdominale fiind intense, localizate sau cu iradiere spre penis. Toate eforturile de a urina sunt zadarnice.

Cauzele cele mai frecvente sunt:

  • rahianestezia
  • ruptura posttraumatica de uretra
  • consum de alcool
  • expunerea prelungita la frig
  • prostatita acuta

La femei retentia de urina poate fi provocata de uterul gravid sau un fibrom uterin.

Evacuarea urinii este o urgenta urologica: cateterism uretro-vezical (sonda introdusa prin uretra pana in vezica) sau punctie vezicala suprapubiana.

Retentia cronica de urina

Poate fi subclasificata:

Retentie cronica incompleta de urina

Retentie cronica completa de urina

Retentia cronica presupune o instalare relativ lenta, in timp, pacientul povestind despre polakiurie nocturna, disurie, jet slab proiectat, simptome aparute cu mult timp inainte de prezentarea la medic.

Retentia cronica completa de urina se deosebeste de retentia acuta de urina, desi in ambele cazuri vezica urinara este plina si nu se poate evacua .


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii