Trimite unui prieten Printeaza pagina

Respiratia Cheyne-Stokes

Respiratiile Cheyne-Stokes reprezinta un tipar de respiratie caracterizat prin perioade de hiperpnee care alterneaza cu perioade scurte de apnee. Acest tipar poate sa apara in mod normal la pacientii cu afectiuni cardiace sau pulmonare. In general indica o presiune intracraniana crescuta din cauza unei leziuni cerebrale profunde, sau de o tulburare metabolica la nivelul creierului.

Respiratia Cheyne-Stokes poate semnala o modificare importanta in starea pacientului, de regula o inrautatire. De exemplu, la o persoana care a suferit un traumatism cerebral sau o interventie chirurgicala la acest nivel, respiratia Cheyne-Stokes indica cresterea tensiunii intracraniene.

Respiratiile Cheyne-Stokes se manifesta rar la copii, si sunt frecvente in cazul varstnicilor, in special in cursul somnului.

Recunoasterea respiratiei Cheyne-Stokes

Respiratiile Cheyne-Stokes sunt respiratii care treptat devin mai rapide si mai profunde decat normal, iar apoi mai lente, in decurs de 30-170 secunde, si alterneaza cu perioade de 20-60 secunde de apnee.

Cauze

Crizele Adam-Stokes. Respiratia Cheyne-Stokes poate urma unei crize Adam-Stokes (sincopa Adam-Stokes), asociata cu un bloc atrio-ventricular. Pacientul este hipotensiv, cu un ritm cardiac cuprins intre 20-50 batai/minut. De asemenea, poate fi pal, confuz si prezenta tremuraturi.

Encefalopatia hipertensiva. In aceasta tulburare grava hipertensiunea severa precede respiratiile Cheyne-Stokes. Nivelul de constienta este scazut, si pot fi prezente varsaturi, convulsii, cefalee severa, tulburari de vedere (inclusiv, cecitate temporara), si paralizie tranzitorie.

Insuficienta cardiaca. In insuficienta cardiaca stanga, respiratiile Cheyne-Stokes pot aparea cu dispnee de efort si ortopnee. Manifestarile asociate includ: oboseala, slabiciune, tahicardie, tahipnee, si tuse neproductiva, care ocazional poate si insotita de sputa cu sange.

Insuficienta renala. Insuficienta renala cronica de stadiu final poate produce respiratie Cheyne-Stokes, sangerari gingivale, leziuni orale, respiratie cu miros de amoniac, si modificari semnificative in toate sistemele corpului.

Medicamente. Doze crescute de opioide, hipnotice sau barbiturice pot precipita respiratiile Cheyne-Stokes.

Presiunea intracraniana crescuta. Respiratiile Cheyne-Stokes reprezinta primul tipar de respiratie neregulata care se dezvolta pe masura ce presiunea intracraniana sa mareste. Este precedata de presiunea intracraniana scazuta si insotita de hipertensiune, cefalee, varsaturi, miscari inegale sau ingreunate, si tulburari de vedere (incetosare, diplopie, fotofobie, si modificari pupilare). In stadiile tardive ale presiunii intracraniene crescute se instaleaza bradicardia si presiunea crescuta a pulsului.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii