Trimite unui prieten Printeaza pagina

Petele "Cafe au lait"

Petele Cafe au lait sunt un important indicator al neurofibromatozei si al altor afectiuni cutanate congenitale. Ele au aspect de pete sau macule plate, uniform hiperpigmentate, de culoare maronie deschisa, si sunt localizate pe suprafata pielii.

Apar de regula in cursul primilor 3 ani de viata, insa se pot dezvolta la orice varsta. Petele Cafe au lait pot fi diferentiate de pistrui si alte semne de nastere benigne prin marimea lor mai mare (diametru intre cativa mm si 1,6 cm, sau mai mari), si prin forma neregulata.

De obicei, nu prezinta importanta clinica, insa daca depasesc un numar mai mare de sase pete pot fi asociate cu o boala neurologica de fond.

Cauze

Neurofibromatoza. Neurofibromatoza reprezinta cea mai frecventa cauza a petelor Cafe au lait, care apar in numar de sase sau mai multe, cu margini netede, si cu un diametru de pana la 6,4 mm la copii si pana la 15 mm la adolescenti. Afectiunea este insotita si de pistrui axiali si inghinali, piele patata si hiperpigmentata, si noduli pedunculati multipli de culoarea pielii, localizati de-a lungul tecilor nervilor. Acesti noduli se dezvolta in cursul copilariei si cresc mai mari de 6,4 mm. Ei prolifereaza de-a lungul vietii, afectand toate tesuturile corporale, si cauzand malformatii semnificative. La adulti, prezinta marimi mai mari. Ocazional, boala poate fi insotita de afectare mentala, convulsii, surditate, exoftalmie, acuitate vizuala scazuta si hemoragii gastrointestinale.

Scleroza tuberoasa. Retardul mental si convulsiile se dezvolta in mod caracteristic primele, si sunt urmate la putini ani diferenta de leziuni cutanate faciale, de multiple pete Cafe au lait, si de zone acoperite cu nevi rosii-galbui sau nepigmentati.

Sindromul Albright. Petele prezente in sindromul Albright au dimensiuni mai mici (diametrul pana 1 cm) si forma mai neregulata decat cele intalnite in neurofibromatoza. De obicei, mai putin de sase pete apar unilateral pe frunte, gat si portiunea inferioara a spatelui. Cand se dezvolta la nivelul scalpului, firele de par care le acopera sunt mai intens pigmentate. Printre semnele care mai sunt asociate sindromului se numara deformari scheletale, fracturi frecvente si, la femei, precocitate sexuala.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii