Trimite unui prieten Printeaza pagina

Paloarea pielii

Paloarea pielii poate fi constitutionala datorita unei vascularizatii deficitare a tegumentelor, sau unei vasoconstrictii cutanate (reactii la temperaturi scazute, emotii) sau patologica ca, de exemplu, in anemii.

In diferite boli, paloarea poate capata nuante particulare care adesea reprezinta un semn patognomonic in stabilirea diagnosticului.

Asa de exemplu, in anemia Biermer si in cancer pielea capata o paloare cu nuanta galbuie (pai), in cloroza - galben-verzuie, in anemia aparuta brusc dupa o hemoragie gastrica paloarea este extrema, inclusiv a conjunctivelor, in anemia din mieloza acuta constatam o paloare extrema a buzelor, in anemia sideropriva paloarea se asociaza cu ragade ale comisurilor bucale si unghii friabile.

Paloare in afara anemiilor

  • in bolile de rinichi ce evolueaza cu edem, paloarea este dependenta atat de gradul anemiei, cat si de prezenta edemului subcutanat si a irigatiei sanguine deficitare
    Cardiacii decompensati au o piele palida, edematoasa si rece. In endocardita bacteriana subacuta paloarea este asociata cu cianoza ,,culoarea cafelei cu lapte"
  • in mixedem pielea este palida, incretita, cu epiderma ingrosata si netransparenta
  • in sclerodermia generalizata progresiva se constata o paloare exprimata a falangelor cu caracter cadaveric
  • in embolia arteriala se constata o paloare accentuata unilaterala de partea membrului unde a fost obstruata artera

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii