Trimite unui prieten Printeaza pagina

Miscarile coreiforme

Coreea este o afectiune caracterizata prin miscari rapide, scurte, involuntare, dezordonate si necoordonate care intrerup miscarile normal coordonate. Spre deosebire de ticuri, miscarile coreiforme sunt rareori repetitive.

Desi orice muschi poate fi afectat, coreea implica de obicei musculatura fetei, capului, antebratelor si bratelor. Cand afecteaza fata sunt interesate de obicei ambele jumatati.

Coreea poate fi inrautatita de oboseala si in starile de entuziasm, si poate sa dispara complet in cursul somnului.

Cauze

Boala Huntington. In aceasta boala ereditara, coreea poate fi primul semn, sau poate insoti scaderea capacitatii intelectuale care duce la tulburari emotionale si dementa. Miscarile pacientului tind sa fie coreoatetotice, si pot fi acompaniate de dizartie, distonie, guta, disfagie si grimaze faciale.

Boala Wilson. Coreea si distonia ce afecteaza membrele sunt indicatori timpurii ai bolii Wilson. Pacientul prezinta tipic disartrie, tremuraturi, raguseala, disfagie, si miscari corporale lente. Ocazional, pot sa apara tulburari comportamentale si emotionale, salivatie excesiva, rigiditate, si deteriorare mentala.

Encefalita. Coreea se poate instala in faza de recuperare a encefalitei. Printre semnele si simptomele encefalitei se mai numara febra usoara si atetoza, si semne neurologice focale, precum hemipareza si hemiplegie.

Infarctul cerebral. Un infarct ce implica zonele talamice ale creierului poate produce coree unilaterala sau bilaterala. Infarctul cerebral poate provoca, de asemenea, si disartrie, tremuraturi, rigiditate, slabiciune si parestezie.

Intoxicatia cu magneziu. La minerii care au fost expusi perioade prelungite la deoxidul de magneziu, coreea este insotita de distonie si rigiditate musculara.

Intoxicatia cu monoxid de carbon. Persoanele care supravietuiesc intoxicatiei severe cu monoxid de carbon pot dezvolta manifestari neurologice precum coree, rigiditate, dementa, tulburarea functiei senzitive, convulsii generalizate si mioclonus.

Intoxicatia cu plumb. In stadiile avansate, intoxicatia cu plumb produce coree, alaturi de convulsii, cefalee, afectarea memoriei, afectare mentala severa, ameteala, ataxie, slabiciune, letargie, dureri abdominale, anorexie, greata, varsaturi, constipatie, coloratia cu plumb a gingiilor si gust metalic in gura.

Medicamente. Fenotiazidele, haloperitolul, tiotixenul, loxapinul, metoclopramidul, metirozina, contraceptivele orale, levodopa, si fenitoina pot provoca coreea.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii