Trimite unui prieten Printeaza pagina

Metroragia

Metroragia reprezinta o hemoragie uterina ce apare neregulat intre mentruatii. Este de obicei usoara, insa poate avea si o intensitate mai mare. De regula acest semn reflecta sangerarea fiziologica slaba de la nivelul endometrului din cursul ovulatiei. Insa, metroragia poate fi singura indicatie a unei afectiuni ginecologice de fond si poate fi de asemenea rezultatul stresului, medicamentelor si utilizarii dispozitivelor intrauterine.

Cauze

Adenoza vaginala. Aceasta tulburare provoaca in mod frecvent metroragie.

Cancer cervical sau uterin. Metroragia este de regula un semn timpuriu al canerului cervical sau uterin. Ulterior, pacienta poate prezenta scadere in greutate, durere in zona pelviana, fatigabilitate si, posibil, o masa abdominala.

Cervicita. Aceasta infectie nespecifica poate provoca sangerare spontana sau sangerare posttraumatica. De asemenea, pot fi prezente scurgeri vaginale purulente, durere in zona abdominala inferioara si febra.

Hemoragie uterina disfunctionala. Sangerarea uterina anormala nu este cauzata de sarcina sau de o afectiune ginecologica majora. Apare atat ca o metroragie, cat si ca menoragie. Sangerarea poate fi intensa sau slaba, si intermitenta sau constanta.

Endometrioza. Metroragia (de regula premenstruala) poate fi singura indicatie a acestei afectiuni sau poate insoti disconfortul pelvian, infertilitatea si dispareunia.

Endometrita. Endometrita provoaca metroragie, scurgeri vaginale purulente si marirea uterului. De asemenea produce febra, durere in regiunea abdominala inferioara si spasme musculare abdominale.

Leiomiom uterin. In afara de metroragie, aceasta tumoare poate cauza constipatie si cresterea frecventei urinarii.

Medicamente. Anticoagulantele si contraceptivele pot cauza metroragie.

Proceduri chirurgicale. Conizatia si cauterizarea colului uterin pot provoca metroragie.

Polipi endometriali. La majoritatea pacientelor, aceasta tulburare provoaca sangerare anormala, de regula intre mentruatii sau post menopauza. Insa unele paciente raman asimptomatice.

Sifilis. Sifilisul primar sau secundar poate cauza metroragie si sangerare in urma actului sexual.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii