Trimite unui prieten Printeaza pagina

Jamais vu

Jamais vu (din limba franceza, insemnand „niciodata vazut”) reprezinta o experienta stranie in cursul careia persoanele percep locuri sau obiecte ca fiind noi desi in realitate le-au mai intalnit. Tulburarea poate fi rezultatul unei afectiuni psihice, si poate fi asociata cu un tip de epilepsie cunoscut ca epilepsie de lob temporal. Desi majoritatea persoanelor pot prezenta fenomenul jamais vu macar o data in viata, episoadele frecevnte pot indica o afectiune de fond.

Studiile sugereaza ca experienta jamais vu poate fi indusa de un anumit grad de fatigabilitate cerebrala. Intr-unul dintre experimentele efectuate, participantilor li s-a cerut sa scrie acelasi cuvant in mod repetat in decurs de un minut. O parte dintre participanti au trait experienta de jamais vu, cuvantul scris parand treptat sa devina nemaiintalnit. Alti participanti au inceput sa aiba dubii asupra corectitudinii cuvantului, crezand ca au fost pacaliti.

Cauze

Tulburarea de depersonalizare. In tulburarea de depersonalizare, pacientii sunt detasati de gandurile personale sau de corpul lor, aceasta fiind adesea asociata cu anxietatea. De asemenea, poate fi intalnita derealizarea ceea ce inseamna ca mediul inconjurator poate parea distorsionat sau straniu. Sentimentul de jamais vu poate fi o urmare a acestei derealizari.

Epilepsia de lob temporal. In epilepsia de lob temporal, episoadele epileptice iau nastere in lobii temprali, parti ale creierului responsabile de emotii, memorie, vorbire si auz. In cursul unui episod epileptic, obiectele pot parea distorsionate si pot fi percepute sunetele, gusturi, mirosuri si imagini care nu exista in realitate. Fenomenul de jamais vu poate in inalnit intr-un episod epileptic, ducand la o inabilitate de a recunoaste locuri si obiecte familiare.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii