Trimite unui prieten Printeaza pagina

Injectarea conjunctivala (conjunctiva injectata)

Semn ocular comun asociat cu inflamatia, injectarea conjunctivala reprezinta inrosirea neuniforma a conjunctivei cauzata de hiperemie. Aceasta inrosire poate fi difuza, localizata sau periferica, sau poate incercui o cornee clara (sanatoasa).

Injectarea conjunctivala se datoreaza, de regula, conjunctivitei bacteriene sau virale, insa poate fi un indicator al unei afectiuni oculare severe, care daca nu este tratata poate cauza cecitate permanenta.

Simptomul poate fi cauzat, de asemenea, de o iritatie oculara minora, datorata folosirii exagerate a lentilelor de contact, iritantilor de mediu, somnului insuficient, sau frecatului excesiv al ochilor.

Cauze

Abraziunea corneana. Injectarea conjunctivala difuza este foarte dureroasa in aceasta tulburare, in special daca pleoapele se misca peste zona abrazata. Printre manifestari se mai numara si fotofobia, lacrimarea excesiva, tulburarile de vedere si senzatia de corp strain.

Abraziunile si corpii straini conjunctivali. Aceste tulburari determina o injectare conjunctivala localizata si durere oculara spontana si severa. Pacientul se poate planege de lacrimare crescuta si fotofobie, insa acuitatea vizuala nu este modificata.

Arsurile chimice. Reprezinta urgente medicale oftalmologice, in care simptomul principal este durerea severa. Injectarea conjunctivala intalnita este difuza. Persoana afectata mai prezinta fotofobie, blefarospasm, acuitate vizuala scazuta. Corneea poate capata o culoare cenusie iar pupila poate fi micsorata.

Blefarita. Blefarita produce injectare conjunctivala difuza. De asemenea, sunt prezente ulceratii la nivelul pleoapelor care provoaca o senzatie de arsura si mancarime.

Boala Lyme. Transmisa prin muscatura de capuse, boala Lyme poate cauza injectare conjunctivala, urticarie difuza, stare de rau, oboseala, cefalee, frisoane, febra si limfoadenopatie.

Conjunctivita. Conjunctivita alergica produce injectare conjunctivala periferica difuza. Semnele si simptomele asociate includ scurgeri oculare apoase, lacrimare crescuta, mancarime oculara, edem conjunctival, fotofobie, foliculi conjunctivali.

Conjunctivita bacteriana cauzeaza injectare conjunctivala periferica difuza alaturi de o scurgere oculara purulenta vascoasa, care contine fragmente mucoase. Pleoapele si genele se lipesc intre ele, iar pacientul acuza lacrimare excesiva, fotofobie, senzatie de arsura si mancarime. Uneori poate avea o senzatie de corp strain in cornee.

In afara de injectare conjunctivala periferica difuza, o persoana cu conjunctivita fungica poate prezenta lacrimare crescuta, mancarime conjunctivala, senzatie de arsura si scurgeri oculare purulente si vascoase care determina alipirea si umflarea pleoapelor.

In conjunctivita virala, injectarea conjunctivala este periferica si difuza. De asemenea, pot fi prezente edem conjunctival, foliculi conjunctivali, edem al pleoapelor, si semne de infectie a tractului respirator superior. Pacientul se plange de senzatie de mancarime, lacrimare crescuta, si posibil de senzatia de corp strain.

Dacrioadenita. Aceasta afectiune determina injectare conjunctivala difuza, durere in zona externa a ochiului, inflamatie palpebrala semnificativa, si posibil scurgeri oculare purulente.

Episclerita. Injectarea conjunctivala este localizata si intensa, si poate fi violeta sau roz-violeta la pacientii cu episclerita. Manifestarile asociate includ inflamatia sclerei, durere profunda, fotofobie, lacrimare crescuta si edem conjunctival.

Eroziune corneana. Eroziunea corneana recurenta produce injectare conjunctivala difuza, fotofobie, si durere continua si puternica, cauzata de atingerea pleoapelor de zona erodata a corneei.

Glaucomul. In glaucomul de unghi inchis acut, injectarea conjunctivala este in general in jurul corneei. Ea poate fi acompaniata de durere oculara severa, greata si varsaturi, presiune intraoculara crescuta semnificativ, tulburari de vedere. Pupila ochiului interesat este moderat afectata si complet nereceptiva la lumina.

Irita. In irita acuta, injectia conjunctivala se localizeaza in principal in jurul corneei, si se asociaza cu durere oculara moderata spre severa, fotofobie, vedere neclara, pupile micsorate si raspuns pupilar slab la lumina.

Keratoconjunctivita sicca. Produce injectare conjunctivala difuza severa, durere oculara generalizata, senzatie de arsura si mancarime, senzatie de corp strain, secretie oculara mucoasa excesiva, absenta lacrimarii, si fotofobie.

Laceratiile oculare si corpii straini intraoculari. Injectarea conjunctivala difuza poate fi semnificativa in zona lezata. Pacientul prezinta acuitate vizuala redusa, durere moderata spre severa, care variaza cu tipul si intinderea leziunii, edem palpebral, fotofobie, lacrimare excesiva, si raspuns pupilar anormal la lumina.

Sclerita.In aceasta afectiune injectarea conjunctivala poate fi difuza sau lozalizata. Persoana afectata mai prezinta durere puternica la miscarea ochiului, fotofobie, sensibilitate oculara si lacrimare.

Sindromul Kawasaki. Injectarea conjunctivala este un semn caracteristic al sindromului Kawasaki, si este de regula bilaterala. Aceasta afectiune febrila, care afecteaza in principal copiii cu varste sub 5 ani cauzeaza de asemenea eritem si limfadenopatie. Tratamentul intravenos cu gama-globulina este foarte eficient daca este aplicat rapid, astfel ca descoperirea timpurie a bolii este esentiala. Intarzierea aplicarii tratamentului poate determina dilatarea arterelor coronare si anevrism, ce duce la boala cardiaca ischemica si posibil la deces.

Sindromul Stevens-Johnson. Poate provoca injectare conjunctivala difuza, scurgeri oculare purulente, durere oculara severa, fotofobie, lacrimare scazuta, si entropion.

Trachomul. Injectarea conjunctivala este un semn timpuriu al trachomului. Cauzat de o infectie bacteriana, trachomul poate provoca, de asemenea, umflarea pleoapelor si incetosare corneana.

Tumorile oculare. O tumoare localizata in orbita, in spatele globului ocular, poate determina injectare conjunctivala alaturi de exoftalmie. Daca muschii oculari sunt implicati pot sa apara diplopia si deviatia oculara.

Ulcerul cornean. Ulcerele corneene bacteriene, virale si fungice provoaca injectare conjunctivala difuza care se intensifica in zona circumcorneana. Alte semne si simptome observate sunt: fotofobie severa, durere puternica in jurul ochilor, scadere marcata a acuitatii vizuale, scurgere oculara purulenta crescuta.

Uveita. Injectarea conjunctivala difuza, care poate fi mai intensa in zona din jurul corneei, este caracteristica pentru aceasta afectiune. Printre alte semne si simptome prezente se numara pupilele micsorate, cu forma neregulata, vederea neclara, sensibilitatea oculara, fotofobia, si posibil durerea oculara puternica spontana.

Viciile de refractie. Un viciu de refractie necorectat sau corectat necorespunzator produce injectare conjunctivala, cefalee, durere oculara si oboseala oculara.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii