Trimite unui prieten Printeaza pagina

Icterul

Icterul este o coloratie galbena a pielii, sclerelor si mucoaselor generata de impregnarea cu bilirubina.

Icterul este un semn optic al unor afectiuni hepatice si extrahepatice cu etiologie, patogenie, simptomatologie, evolutie si prognostic total diferite.

Exista situatii in care tegumentele se coloreaza in galben fara sa fie insa icterice. Asa se intampla in situatiile in care se administreaza atebrina, intr-o alimentatie bogata in caroten, in diabet apare asa numita xantoza diabetica, in febra tifoida palmele si talpile capata o paloare galbuie, in seucemia limfatica cronica, boala Hodgkin si granulocitopenii - tegumentele capata o coloratie galbena de intensitate variabila ce poate fi confundata cu icterul.

Icterul ,,adevarat"apare de obicei atunci cand concentratia bilirubinei in ser depaseste 1,6 mg % si devine foarte evident la peste 5 mg %.

Icterul se clasifica in functie de modul de aparitie in:

  • icter prehepatic (hemolitic) - este intalnit in anemiile hemolitice, in hiperhemolize de diverse cauze, ca de exemplu: infarctul pulmonar, hemoragii interne, hematoame etc.
  • icter intrahepatic (hepatitic) - este icterul hepatocelular (parenchimatos) si hepato-canalicular
  • icter posthepatic (obstructiv-mecanic) - se datoreste unei obstructii incomplete sau complete a cailor biliare extrahepatice.

Intensitatea mica si nuanta flavinica ne orienteaza spre icterul hemolitic, intensitatea moderata si nuanta rubinica ne orienteaza spre icterul hepatitic, intensitatea mare si nuanta verdinica ne orienteaza spre icterul obstructiv.

Litiaza coledociana, neoplasmul capului de pancreas duc la instalarea icterului obstructiv.

Debutul brusc cu febra, frison, dureri lombare si abdominale, icter instalat rapid cu paloare si urina rosie ne indreapta imediat gandul spre icterul hemolitic acut.

Instalarea icterului in urma unei colici biliare sau coexistenta lui cu dureri foarte exprimate in zona pancreatico-coledociana - posibilitatea icterului mecanic prin litiaza coledociana sau a neoplasmului de cap de pancreas.

Pruritul este un simptom asociat care devine intens in icterele obstructive (mai ales cele neoplazice), este inconstant in H.V.A. si lipseste in icterele hemolitice. Marirea de volum a ficatului poate fi constanta in hepatitele infectioase (moale si dureroasa), in hepatitele cronice si ciroze (dura si nedureroasa), in icterele prin angiocolita este foarte dureroasa, in icterele hemolitice este absenta.

Marirea de volum a splinei este moderata in icterele hemolitice si hepatitele infectioase.
Prezenta ascitei si circulatiei colaterale pledeaza pentu ciroza hepatica.

Scaunele sunt intens colorate in icterele hemolitice, decolorate in icterul obstructiv.
Urina este inchisa la culoare prin cresterea uribilinogenului, foarte inchisa in icterul mecanic prin eliminarea excesiva a bilirubinei conjugate hidrosolubile si moderat inchisa in icterele prin hepatita.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii