Trimite unui prieten Printeaza pagina

Hipopigmentarea cutanata (hipomelanoza)

Hipopigmentarea reprezinta o diminuare a coloratiei normale a pielii, parului, mucoaselor sau unghiilor, rezultata datorita deficitului, absentei sau degradarii anormale a pigmentului, numit melanina. Acest semn poate fi congenital sau dobandit, asimptomatic sau asociat cu alte manifestari. De regula cronica, hipopigmentarea poate fi deficil de identificat daca pacientul prezinta un tegument de culoare deschisa sau doar o usoara decolorare.

Cauze

Albinism. Aceasta boala ereditara implica alterari ale melaninei ce afecteaza pielea, parul si ochii. Exista variate forme de albinism, toate fiind prezente inca de la nastere. Culoarea parului si pielii variaza de la foarte alb la maroniu, insa semnul universal reprezentat de transluciditatea irisului confirma diagnosticul. Semnele oculare asociate includ nistagmus, scaderea acuitatii vizuale, scaderea pigmentarii retinei si strabism.

Arsuri. Arsurile termice si cele provocate de radiatii pot cauza o hipopigmentare tranzitorie sau permanenta.

Boli inflamatorii sii infectioase. Afectiunile cutanate, precum psoriazisul, si bolile infectioase, precum sifilisul sau exantemul viral, pot cauza hipopigmentare trecatoare sau permanenta.

Hipomelanoza. Intalnita mai frecvent la persoanele cu tegument deschis, cu varste mai mari de 30 ani, hipomelanoza produce pete albe, bine delimitate la nivelul extremitatilor expuse la soare.

Lupusul eritematos discoid. Aceasta forma de lupus eritematos poate produce hipopigmentare in urma eruptiilor cutanate inflamatorii. Leziunile sunt bine definite, fiind formate din macule, papule sau placarde izolate sau confluate. Culoarea lor variaza de la roz la purpuriu, prezinta o crusta galbuie sau maronie, si foliculi pilosi mariti. Leziunile sunt de obicei distribuite la nivelul obrajilor si nasului, in forma de fluture. Telangiectazia poate fi intalnita.

Medicamente. Administrarea topica sau intralezionala de corticosteroizi provoaca hipopigmentarea zonei tratate. Clorochina, medicament antimalaric, poate cauza depigmentarea parului.

Substante chimice. Majoritatea compusilor fenolici si germicidelor pot cauza hipopigmentare.

Tinea versicolor. Aceasta infectie cutanata fungica benigna produce leziuni scuamoase si bine delimitate, ce apar in general pe portiunea superioara a trunchiului, gat si brate.

Vitiligo. Vitiligo produce macule plane, bine delimitate, de culoare alba, ce variaza in diametru. Aceste zone hipopigmentate prezinta margini hiperpigmentate. De obicei bilaterale si simetrice, leziunile apar in zonele expuse la soare, la nivelul plicilor cutanate, in jurul ochilor, nasului, gurii si rectului, si deasupra proeminentelor osoase. Repigmentarea spontana poate fi intalnita. Zonele hipopigmentate pot aparea in jurul nevilor.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii