Trimite unui prieten Printeaza pagina

Hiperpneea

Hiperpneea indica cresterea efortului respirator pentru o perioada sustinuta, o rata normala a respiratiei (cel putin 12 respiratii/minut) cu o intensitate marita, o rata crescuta a respiratiei (mai mult de 20 repiratii/minut) cu o intensitate normala sau cresterea ratei si intensitatii respiratorii.

Pacientul tipic cu hiperpnee are o rata respiratorie normala sau crescuta si inspira profund, evidentiind o expansiune marcata a toracelui. El se poate plange de respiratie superficiala, daca o tulburare repiratorie provoaca hipoxemie, sau poate sa nu fie constient de respiratia sa atunci cand o boala metabolica, psihiatrica sau neurologica provoaca hiperpnee involuntara. Alte cauze ale hiperpneei includ diaree puternica sau deshidratare, pierderea sucului pancreatic sau a bilei prin drenaj gastro-intestinal si ureterosigmoidostomia. Toate aceste tulburari si proceduri medicale cauzeaza o pierdere de ioni de bicarbonat, ce duce la acidoza metabolica.

Hiperpneea voluntara poate ajuta la relaxarea pacientilor afectati de stres sau duree (ex. femei in travaliu).

Cauze

Cetoacidoza. Cetoacidoza alcoolica urmeaza de obicei incetarii consumului de alcool, dupa ce un consum intens de alcool a cauzat varsaturi severe. Respiratiile Kussmaul incep spontan si sunt insotite de varsaturi care se mentin timp de mai multe zile, respiratii cu miros de acetona, deshidratare, durere si distensie abdominal, si zgomote intestinale absente. Spre deosebire de cetoacidoza diabetica, pacientul este alert si are o glicemie normala.
Cetoacidoza diabetica este o stare grava si produce de obicei respiratii Kussmaul. Pacientul prezinta frecvent polidipsie, polifagie si poliurie inainte de instalarea acidozei. Alte manifestari clinice includ respiratie cu miros de acetona, hipotensiune ortostatica, puls rapid, slabiciune generalizata, scaderea starii de constienta, greata, varsaturi, anorexie si duree intestinala.

Hipoxemie. Multe boli pulmonare ce produc hipoxemie (ex. pneumonie, edem pulmonar, boala pulmonara obstructiva cronica si pneumotorax), pot cauza hiperpnee si episoade de hiperventilatie cu durere la nivelul toracelui, ameteala si parestezie. Alte efecte includ dispnee, tuse, cracmente, wheezing si diminuarea sunetelor respiratorii.

Insuficienta renala. Insuficienta renala acuta sau cronica poate cauza o acidoza grava cu respiratii Kussmaul. Semnele si simptomele insuficientei renale severe includ oligurie sau anurie, fetor uremic si o piele galbuie si uscata. Alte semne cutanate sunt prurit sever, purpura si echimoze. Pacientul se poate plange de greata si varsaturi, slabiciune, durere arzatoare la nivelul membrelor inferioare, diaree si constipatie. Semnele neurologice includ alterarea nivelului de constienta si convulsii.

Medicamente. Nivelele toxice de salicilati, clorura de amoniu, acetazolamida si ale altor inhibitori ai anhidrazei carbonice pot cauza respiratii Kussmaul. Acestea pot fi provocate si de ingestia de metanol sau etilenglicol, intalnite in solutiile de refrigerare.

Septicemie. O infectie severa poate cauza acidoza lactica, ce duce la respiratii Kussmaul. Alte manifestari includ tahicardie, febra, frisoane, cefalee, letargie, diaforeza profunda, anorexie, tuse, senzatie de arsura la urinare, confuzie si alte semne ale infectiei locale.

Sindrom de hiperventilatie. Anxietatea acuta declanseaza hiperpnee episoadica ce duce la alcaloza respiratorie. Alte manifestari pot fi agitatie, vertij, sincopa, paloare, parestezie periferica, spasm carpopedal, slabiciune si aritmii.

Soc. Acidoza metabolica grava intalnita in soc, produce respiratii Kussmaul, hipotensiune, tahicardie, diminuarea presiunii pulsului, dispnee, oligurie, anxietate, neliniste, stupor, ce poate evolua spre coma, si tegument rece si umed. Alte manifestari clinice pot cuprinde hemoragii interne sau externe (in socul hipovolemic), durere in piept, aritmii si semne de insuficienta cardiacz (in socul cardiogenic), febra crescuta, frisoane, si rar hipotermie (in socul septic), sau stridor datorat edemului laringian (in socul anafilactic).

Traumatism cranian. Hiperpneea ce rezulta in urma unui traumatism cranian sever poarta denumirea de hiperventilatia centrala neurogena. Semnele asociate reflecta localizarea si extinderea leziunii si pot include pierderea constientei, lezarea tesutului moale sau deformarea oaselor fetei, capului sau gatului, edem facial, scurgeri clare sau hemoragice de la nivelul gurii, nasului sau urechilor, exoftalmie, si tulburari motorii si senzoriale. Semnele de presiune intracraniana crescuta includ pierderea reactiei pupilare, bradicardie, cresterea tensiunii sistolice, marirea presiunii pulsului si diminuarea raspunsului la stimulare dureroasa.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii