Trimite unui prieten Printeaza pagina

Hiperpigmentarea cutanata (hipermelanoza)

Hiperpigmentarea, sau coloratia excesiva a tegumentului, reflecta de regula supraproductia, localizarea anormala, sau distributia defectuoasa a melaninei (principalul pigment). Acest semn poate reflecta si anomalii ale altor pigmenti cutanati: carotenoizi (culoarea galbena), oxihemoglobina (culoarea rosie), si hemoglobina (culoarea albastra).

Hiperpigmentarea rezulta cel mai frecvent in urma expunerii la soare. Insa, poate fi de asemenea rezultatul unor boli metabolice, endocrine, neoplazice si inflamatorii, intoxicatii cu substante chimice, tratamentului cu anumite medicamente, defectelor genetice, arsurilor termice, radiatilor ionizante.

Multe tipuri de leziuni hiperpigmentate benigne sunt normale. Unele, precum acantoza nigricans si carotenemia, pot insoti diverse afectiuni.

In general, asimptomatica si cronica, hiperpigmentarea este o problema frecventa ce poate avea importante implicatii psihologice si sociale. Ea variaza ca localizare si intensitate, si se poate diminua de-a lungul timpului.

Cauze

Acantoza nigricans. Aceasta pigmentare verucoasa de culoare maronie este intalnita mai ales la nivelul plicilor cutanate. De obicei, apare la persoanele cu varste mai mici de 40 de ani. Poate fi ereditara, si este asociata cu obezitate sau boli endocrine, precum hipotiroidism sau hipertiroidism, acromegalie, boala de ovar polichistic, diabet insulino-dependent sau boala Cushing. Cand se intalneste la persoanele de peste 40 de ani, aceasta tulburare este frecvent asociata cu un proces malign intern, de regula adenocarcinom, care implica cel mai adesea tractul gastro-intestinal sau uterul. Acantoza nigricans la nivelul mucoasei orale sau limbii este un indicator important al prezentei unui cancer, in special la nivelul tractului gastro-intestinal.

Acromegalie. Acromegalia este cauzata de o tumoare pituitara ce secreta cantitati excesive de hormoni de crestere dupa pubertate. Hiperpigmentarea poate afecta fata, gatul, organele genitale, axilele, palmele si cicatricele nou formate. Tegumentul are un aspect uleios, transpirat si ingrosat. Limba si nasul sunt marite, iar buzele sunt ingrosate.

Boala Addison. Boala Addison produce o hiperpigmentare difuza de culoare maronie sau negricioasa, atat a zonelor expuse, cat si a celor neexpuse la soare. Timpuriu in cadrul acestei boli, hiperpigmentarea se manifesta ca un bronz persistent, aparut dupa expunerea la soare. Pacientii pot dezvolta fatigabilitate, slabiciune, anorexie, greata, varsaturi, scadere in greutate, hipotensiune ortostatica, durere abdominala, iritabilitate, puls slab si neregulat, diaree sau constipatie, scaderea libidoului, amenoree, sincopa.

Ciroza biliara. Hiperpigmentarea reprezinta un simptom clasic al acestei boli, ce afecteaza in principal femeile cu varste cuprinse intre 40 si 60 ani. O hiperpigmentare maronie, raspandita si accentuata, apare pe zonele expuse la soare, insa nu si la nivelul mucoaselor. Pruritul, care se intensifica noaptea, poate fi primul simptom. Fatigabilitatea, scaderea in greutate si durerea abodminala vaga pot aparea cu ani inainte de debutul icterului. Malabsorbtia poate cauza diaree nocturna, scadere in greutate, purpura si osteomalacie cu durere osoasa si de spate.

Hemocromatoza. In aceasta boala ereditara, intalnita mai frecvent la barbatii cu varste cuprinse intre 40 si 60 ani, hiperpigmentarea timpurie si progresiva este cauzata de depozitele de melanina (si posibil fier) din tegument. Hiperpigmentarea se dezvolta ca un bronz generalizat si sub forma unor zone cenusii accentuate la nivelul zonelor expuse la soare, organelor genitale si cicatricilor. Efectele timpurii ale bolii includ slabiciune, scadere in greutate, durere abdominala, scaderea libidoului si semne de diabet, precum polidipsie si poliurie. Ulterior, semnele implicarii cardiace si hepatice devin proeminente.

Intoxicatia cu arsenic. Intoxicatia cronica cu arsenic poate provoca o hiperpigmentare difuza. Printre manifestari se mai numara slabiciune, durere musculara, neuropatie periferica, cefalee, somnolenta, confuzie, convulsii si implicarea mucoaselor (conjunctivita, fotofobie, faringita, tuse iritativa).

Medicamente. Hiperpigmentarea poate fi cauzata de tratamentul cu barbiturice, salicilati, medicamente chimioterapice, medicamente antimalarice, corticotropina, fenotiazine.

Melanom malign. Aceasta forma de cancer provoaca leziuni maligne de tegument pigmentat, cel mai frecvent nevi. Localizarile frecvente includ capul si gatul la barbati, membrele inferioare la femei, si spatele atat la barbatii cat si la femeile expuse excesiv la soare. Melanomul metastatic poate produce o hiperpigmentare generalizata. Semnul principal al melanomului malign il reprezinta leziunea cutanata sau nevul, care se mareste, isi modifica culoarea, se inflameaza, provoaca mancarime, ulcereaza, sangereaza, si isi modifica textura.

Melasma. Melasma apare pe zonele expuse la soare, mai ales la nivelul fetei, si este asociata cu utilizarea contraceptivelor sau cu sarcina. Unele cazuri sunt idiopatice. Leziunile sunt simetrice si implica, de obicei, obrajii, fruntea si buza superioara. Cand apare in sarcina, pigmentarea se poate diminua dupa nastere.

Porfiria cutanata tardiva. Afectand in principal barbatii de 40-50 ani, aceasta tulburare produce o hiperpigmentare maronie generalizata pe zonele expuse la soare si fragilitate extrema a pielii. De asemenea, cauzeaza anorexie, icter, hepatomegalie si urina de culoare rozalie sau maronie.

Sclerodermia. Atat sclerodermia sistemica cat si cea generalizata poate produce o hiperpigmentare maronie intunecata, nerelationata cu expunerea la soare. Printre semne si simptome se mai numara durere, rigiditate si inflamatie la nivelul degetelor si articulatiilor, ingrosarea pielii la nivelul mainilor si antebratelor, pieptului, abdomenului si spatelui, contracturi, etc. Sclerodermia sistemica implica si sistemul cardiovascular, gastro-intestinal si alte sisteme corporale.

Sindrom Cushing. Mai frecvent intalnit la femei, acest sindrom este cauzat de nivelele excesive de hormoni suprarenalieni. In plus fata de hiperpigmentare, manifestarile includ diabet zaharat, hipertensiune, hipertrofia ventriculului stang, fragilitate capilara, susceptibilitate crescuta la infectii, scaderea rezistentei la stres, raspuns inflamator slab, slabiciune musculara, modificari patologice date de demineralizarea osoasa, ginecomastie la barbati, si amenoree sau oligomenoree la femei.

Tinea versicolor. Aceasta infectie cutanata fungica benigna produce leziuni scuamoase maculare sau proeminente, de obicei la nivelul portiunii superioare a trunchiului, gatului si bratelor. Leziunile variaza de la zone hiperpigmentate, la persoanele cu tegument deschis, la zone hipopigmentate la persoanele de culaore.

Tireotoxicoza. Tireotoxicoza poate provoca hiperpigmentare la nivelul fetei, gatului, organelor genitale, axilelor, palmelor si cicatricelor. Alte manifestari includ vitiligo, tegument umed si cald, palme eritematoase.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii