Trimite unui prieten Printeaza pagina

Greata

Greata reprezinta senzatia de a vomita. Adesea insotita de semne autonome, precum hipersalivatie, diaforeza, tahicardie, paloare si tahipnee, este frecvent asociata cu anorexie si varsaturi.

Greata, simptom frecvent al tulburarilor gastro-intestinale, este intalnita si in dezechilibrele electrolitice si hidrolitice, in infectii, in boli metabolice, endocrine si cardiace, si in diverse tratamente medicamentoase, chirurgicale si in radioterapie. Adesea prezenta in cursul primului trimestru de sarcina, greata poate fi de asemenea provocata de o durere severa, anxietate, intoxicatie cu alcool, incalzire excesiva sau de ingestia unor alimente sau lichide neplacute.

Cauze

Acidoza metabolica. Acest dezechilibru al echilibrului acido-bazic poate produce greata si varsaturi, anorexie, diaree, si alterarea starii de constienta.

Antrax gastro-intestinal. Semnele si simtpomele initiale includ greata, varsaturi, scaderea apetitului si febra. Manifestarile pot evolua spre durere abdomninala, diaree severa cu continut hemoragic si hematemeza.

Apendicita. In apendicita acuta, o perioada scurta de greata poate insoti debutul durerii abdominale. Manifestarile asociate includ de obicei rigiditate si sensibilitate abdominala, hiperalgezie cutanata, febra, constipatie sau diaree, tahicardie, anorexie, stare de rau.

Boli renale si urologice. Cistita, pielonefrita, calculii renali, uremia, si alte boli ale sistemului renal pot cauza greata. Manifestarile asociate sunt specifice manifestarii in cauza.

Cancer gastric. Acest cancer rar poate produce simptome gastro-intestinale vagi, precum greata usoara, anorexie, disconfort abdominal, si dispepsie cronica. Fatigabilitatea, scaderea in greutate, slabiciunea, hematemeza, melena si perturbarea defectatiei sunt de asemenea frecvente.

Ciroza. Semnele si simptomele timpurii ale cirozei includ de obicei greata si varsaturi, anorexie, durere abdominala, constipatie si diaree. Pe masura ce boala evolueaza, se pot dezvolta icterul si hepatomegalia alaturi de distensie abdominala, eritem palmar, prurit sever, piele uscata, fetor hepatic, tulburari mentale, si ginecomastie bilaterala si atrofie testiculara sau tulburari menstruale.

Colecistita acuta. Greata urmeaza de obicei durerea severa din cadranul abdominal superior drept, ce poate iradia la spate sau la umeri, intalnita adesea dupa mese. Semnele asociate includ varsaturi usoare, flatulenta, sensibilitate abdominala, febra cu frisoane, diaforeza.

Colelitiaza. Greata insoteste atacurile severe de durere epigastrica sau in cadranul abdominal superior drept, atacuri ce apar dupa ingestia de alimente grase. Alte manifestari pot include varsaturi, sensibilitate abdominala, flatulenta, eructatii, tahicardie si neliniste. Obstructia ductului biliar comun poate provoca icter, scaune de culoarea argilei, febra si frisoane.

Dezechilibrele electrolitice. Tulburari precum hipo sau hipernatremie, hipopotasemie si hipercalcemie, cauzeaza adesea greata si varsaturi. Alte efecte includ aritmii cardiace, tremuraturi sau convulsii, anorexie, stare de rau si slabiciune.

Diverticulita. In afara de greata, diverticulita cauzeaza crampe abdominale intermitente, constipatie sau diaree, febra slaba si adesea o masa fixa, ferma, sensibila si palpabila.

Febra Q. Semnele si simptomele sunt greata, varsaturi, diaree, febra, frisoane, cefalee severa, si durere in piept. Febra se poate mentine pana la 2 saptamani, si in cazurile severe, pacientul poate dezvolta hepatita sau pneumonie.

Gastrita. Greata este frecventa in aceasta tulburare, in special dupa consumul de alcool, aspirina, alimente condimentate sau cofeina. De asemenea, pot fi intalnite varsaturi cu mucus sau sange, durere in regiunea epigastrica, eructatii, febra, si stare de rau.

Gastroenterita. De regula virala, aceasta afectiune provoaca greata, varsaturi, diaree si crampe abdominale. De asemenea, se pot dezvolta dezechilibre hidrolitice, deshidratare, febra, stare de rau, durere si sensibilitate abdominale.

Hepatita. Greata este un simptom timpuriu al hepatitei virale. Varsaturi, fatigabilitate, mialgie si artralgie, cefalee, anorexie, fotofobie, faringita, tuse si febra se pot de asemenea dezvolta timpuriu in faza preicterica.

Hiperemeza gravidica. Greata si varsaturile constante, ce persista si dupa primul trimestru de sarcina, sunt caracteristice acestei tulburari. Varsaturile variaza de la un continut de alimente nedigerate, mucus si bila la un aspect pamantiu (in stadiile tardive). Semnele asociate cuprind scadere in greutate, deshidratare, cefalee si delir.

Infarct de miocard. Greata si varsatruile pot fi intalnite, insa simptomul principal il reprezinta durerea severa in piept ce poate iradia la bratul stang, mandibula sau gat.

Infectia cu Escherichia coli O157:H7. Semnele si simptomele includ greata, diaree apoasa sau hemoragica, varsaturi, febra, crampe abdominale. La copiii mai mici de 5 ani si la varstnici se poate dezvolta sindromul uremic hemolitic in care hematiile sunt distruse, si ce poate duce la insuficienta renala acuta.

Infectia cu Norovirus. Gastroenterita acuta provocata de norovirusi cauzeaza frecvent greata. Simptomele frecvent asociate pot include varsaturi, diaree, si durere abdominala. Mai rar, bolnavii pot devolta febra slaba, cefalee, frisoane, dureri musculare sau oboseala generalizata. Acesti virusi se gasesc in scaunul sau voma persoanelor infectate si se raspandesc prin intermediul alimentelor sau apei contaminate. Durata bolii este scurta, persoanele cu stare de sanatate buna recuperandu-se in decurs de 24-60 ore.

Insuficienta cardiaca. Insuficienta cardiaca poate produce greata si varsaturi, in special in cazul insuficientei cardiace drepte. Manifestarile asociate sunt tahicardie, galop ventricular, fatigabilitate, dispnee, edem periferic, distensia venei jugulare, ascita, nicturie si hipertensiune diastolica.

Insuficienta suprarenaliana. Simptomele gastro-intestinale frecvent intalnite in aceasta tulburare endorcina includ greata, varsaturi, anorexie si diaree. Alte manifestari pot fi slabiciune, fatigabilitate scadere in greutate,hipotensiune, puls slab si neregulat, vitiligo si depresie.

Intoleranta la lactoza. In functie de pacient, semnele si simptomele pot include greata, diaree, crampe, meteorism si balonare si apar dupa consumul de produse lactate.

Ischemia arterei mezenterice. In aceasta tulburare, greata si varsaturile pot insoti crampe abdominale severe, in special dupa mese. Alte manifestari cuprind diaree sau constipatie, sensibilitate abdominala, balonare, anorexie, scadere in greutate.

Labirintita. Greata si varsatruile sunt frecvent intalnite in inflamatia acuta a urechii interne. Semnele mai semnificative cuprind vertij sever, scaderea progresiva a auzului, nistagmus, tinitus si, posibil, otoree.

Listerioza. Semnele si simptomele includ greata, varsaturi, diaree, febra, mialgii si durere abdominala. Daca infectia se extinde la sistemul nervos si produce meningita, manifestarile includ febra, cefalee, rigiditate nucala si alterarea nivelului de constienta.

Medicamente. Printre medicamentele ce pot provoca greata se numara antineoplazicele, opiaceele, levodopa, estrogeni, antibioticele, chinidina, anestezicele, glicozidele cardiace, teofilina (in supradoza) si antiinflamatoarele nesteroidiene.

Migrena. Greata si varsaturile pot aparea in stadiul prodromal, alaturi de fotofobie, sensibilitate crescuta la sunet, ameteala si, posibil, pierderea partiala a vederii si parestezia buzelor, fetei si mainilor.

Obstructie intestinala. Greata este intalnita frecvent, in special in cazurile de obstructie semnificativa a instetinului subtire. Varsaturile pot prezenta continut biliar sau fecal, iar durerea abdominala este de obicei episodica, insa poate deveni severa si constanta in caz de strangulatii. Constipatia apare timpuriu in obstructia intestinului gros si tardiv in obstructia intestinului subtire.

Pancreatita acuta. Greata, urmata de obicei de varsaturi, reprezinta un simptom timpuriu al pancreatitei. Alte manifestari comune cuprind durere severa si constanta in regiunea epigastrica sau in cradranul abdominal superior stang, durere ce poate iradia la spate, sensibilitate si rigiditate abdominala, anorexie si febra.

Peritonita. Greata si varsatruile insotesc de obicei durerea abdominala acuta localizata in zona de inflamatie. Alte manifestari includ febra crescuta, frisoane, tahicardie, distensie abdominala, rigiditate si sensibilitate abdominala, tegument palid si rece, diaforeza, hipotensiune, respiratii superficiale si sughit.

Preeclampsia. Greata si varsaturile apar in aceasta tulburare a sarcinii, alaturi de cresterea rapida in greutate, durere epigastrica, oligurie, cefalee severa, hiperreflexie si vedere incetosata sau dubla.

Rabdomioloza. Semnele si simptomele includ greata, varsaturi, slabiciune sau durere musculara, febra, stare de rau si urina inchisa la culoare. Insuficienta renala acuta este cea mai frecventa complicatie a acestei boli.

Radioterapie. Radioterapia poate provoca greata si varsaturi.

Raul de miscare. Greata si varsaturile sunt provocate de miscari ritmice. De asemenea, pot fi intalnite cefalee, ameteala, fatigabilitate, diaforeza, hipersalivatie si dispnee.

Sarcina ectopica. Greata, varsaturi, si durere in regiunea abdominala inferioara apar in aceasta tulburare grava.

Sindromul de colon iritabil. Greata, dispepsie si distensie abdominala pot aparea in acest sindrom, in special in cursul perioadelor de stres intens. Alte manifestari cuprind durere in regiunea abdominala inferioara si sensibilitate abdominala, ce sunt adesea diminiuate prin defecatie, diaree diurna ce alterneaza cu constipatie sau defecatii normale, si scaune reduse cu mucus si insotite de senzatie de evacuare incompleta.

Tireotoxicoza. Greata si varsatruile pot insoti manifestarile clasice, precum anxietate severa, intoleranta la caldura, scaderea in greutate in ciuda apetitului crescut, diaforeza, diaree, tremuraturi, tahicardie si palpitatii.

Tratamentele chirurgicale. Greata si varsatruile postoperatorii sunt frecevnte, in special dupa interventiile chirurgicale de la nivelul abdomenului.

Tromboza venei mezenterice. Debutul insidios sau acut al gretei, varsaturilor si durerii abdominale, are loc alaturi de diaree sau constipatie, distensie abdominala, hematemeza si melena.

Ulcer peptic. Greata si varsatruile pot urma atacurilor de durere arzatoare in regiunea epigastrica. Atacurile apar de obicei pe stomacul gol sau dupa consumul de alcool, cafea sau aspirina. Ele sunt diminuate prin consum de alimente sau prin administrare de antiacide.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii