Trimite unui prieten Printeaza pagina

Grafospasmul (crampa scriitorului)

Grafospasmul este o tulburare ce cauzeaza spasme si crampe de-a lungul muschilor antebratului si mainii. Grafospasmul este o distonie, definita ca o contractie musculara sustinuta si involuntara. Este o contractie ce provoaca miscari ciudate ale mainii si posturi anormale ale incheieturii si degetelor. Mai specific, crampa scriitorului reprezinta o distonie focala, ceea ce inseamna ca distonia este limitata la o regiune specifica si se manifesta de obicei in cursul efectuarii unei activitati specifice. In cazul de fata, activitatea specifica o reprezinta scrisul sau desenatul.

In unele cazuri, crampele devin atat de severe incat se extind si incep sa afecteze si alte activitati. Manifestari mai specifice ale crampei scriitorului includ priza excesiva a unei ustensile, ridicarea cotului si extensia involuntara a degetelor.

Grafosmaspul se manifesta mai frecvent la persoanele cu varste cuprinse intre 30 si 50 ani. Acesta afecteaza in mod egal ambele sexe, si nu pare sa fie ereditar.

Desi mult timp s-a considerat ca grafospasmul este cauzat de o postura defectuasa a mainii in timpul scrisului sau de perioade indelungate de scris, studiile mai recente sugereaza ca este posibil ca aceste cauze sa nu aiba nici o legatura cu aparitia crampei scriitorului. In timp ce alte tulburari dureroase de la nivelul mainii, precum sindromul de tunel carpian, sunt provocate de activitatea excesiva sau de compresia nervilor, pare sa nu existe nici o relatie intre aceste cauze si crampa scriitorului.

S-au facut asocieri intre crampa scriitorului si cauze, precum hernia de disc de la nivelul vertebrei C6, utilizarea de litiu, tumori ale ganglionilor bazali, malformatii arteriovenoase si atacul vasculocerebral. Insa, majoritatea cazurilor par a fi de natura idiopatica.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii