Trimite unui prieten Printeaza pagina

Glicozuria

Glicozuria reprezinta prezenta glucozei in urina. Glucoza serica este in mod normal filtrata de catre glomeruli si reabsorbita in tubulii proximali ai rinichiului. Numai o cantitate foarte mica de glucoza este eliminata prin urina, aproximativ 0,1% sau mai putin, cantitate ce nu este detectata de majoritatea testelor.

Rinichii prezinta un prag de filtrare a glucozei. Acesta reprezinta cantitatea de glucoza din sange pe care rinichii sunt capabili s-o reabsorba. Cand nivelele de glucoza din sange depasesc pragul de reabsorbtie, glucoza in exces nu este reabsorbita si este excretata in urina intr-o cantitate detectabila. Pragul renal pentru glucoza variaza in mod normal intre 160-190 mg/dl.

Simptomele glicozuriei pot varia in functie de cauze. Acestea pot include diabetul zaharat, infectii, sarcina sau o tulburare rara, numita glicozurie renala. Unii pacienti pot fi asimptomatici, in timp ce altii pot prezenta probleme, precum durere abdominala, sete, sau hiperglicemie.

Persoanele sanatoase pot prezenta uneori glucoza in urina. Consumul de alimente bogate in zahar, precum si ingestia de cafea si bere, poate duce la prezenta glucozei in urina. Starile de anxietate severa si stres pot de asemenea cauza hiperglicemie si glicozurie.

Cauze

Diabet zaharat. Una dintre cele mai frecvente cauze a glicozuriei o reprezinta diabetul zaharat. Diabetul zaharat este o tulburare caracterizata prin nivele crescute de zahar in sange, stare numita si hiperglicemie. Persoanelor suspectate de diabet zaharat li se indica frecvent testarea nivelului de glucoza in urina. Hiperglicemia poate fi de asemenea efectul altor afectiuni, precum cistinoza, tireotoxicoza si sindrom Cushing.  Simptomele diabetului zaharat pot include urinare frecventa, sete excesiva si deshidratare. Acesti pacienti elimina volume mari de apa odata cu glucoza. Pacientii diabetici pot de asemenea prezenta nivele crescute de glucoza in sange.

Glicozurie renala. O alta cauza a glicozuriei o reprezinta tulburarea cunoscuta ca glicozurie renala. In glicozuria renala, tubulii renali nu sunt capabili sa reabsorba glucoza, ce este eliminata in urina chiar si atunci cand nivelul de glucoza din sange este normal sau chiar redus. Aceasta afectiune, desi este adesea benigna si nu provoaca alte simptome, este uneori asociata cu alte tulburari grave, precum boala Wilson, sindromul Fanconi, si pielonefrita acuta. Intoxicatia cu plumb sau mercur poate de asemenea provoca glicozurie renala.

Infectii. In cazul infectiilor renale, pe langa glicozurie, putem intalni simptome ca durere in regiunea renala, urinare dificila si febra. Tulburarea metabolismului datorita unor boli sau infectii, precum guta, scarlatina si meningita, poate de asemenea provoca glicozurie.

Sarcina. Si sarcina a fost asociata cu glicozuria. Femeile insarcinate care prezinta aceasta tulburare trebuie evaluate pentru a elimina posibilitatea dezvoltarii diabetului gestational.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii