Trimite unui prieten Printeaza pagina

Ginecomastia

Intalnita doar la barbati, ginecomastia reprezinta marirea in dimensiuni a sanilor datorita dezvoltarii excesive a glandelor mamare. Aceasta marire in dimensiuni poate fi usor palpabila sau evidenta de la inceput. De regula bilaterala, ginecomastia se poate asocia cu sensibilitatea sanilor si lactatia.

In mod normal, un numar de hormoni regleaza dezvoltarea sanilor. Estrogenii, hormonul de crestere si corticosteroizii stimuleaza dezvoltarea ductelor, in timp ce progesteronul si prolactina stimuleaza cresterea lobulilor alveolari. Desi, fiziopatologia ginecomastiei nu este pe deplin inteleasa, un dezechilibru hormonal, in special o modificare a raportului estrogeni-androgeni si o crestere a secretiiei de prolactina, sunt factori ce contribuie la dezvoltarea tulburarii. Acest fapt explica de ce ginecomastia este frecvent rezultatul efectelor estrogenilor si altor medicamente. De asemenea, ginecomastia poate fi cauzata de tumori ce secreta hormoni si de afectiuni endocrine, genetice si hepatice. Ginecomastia fiziologica poate fi intalnita la nou-nascuti, la pubertate si la barbatii in varsta, datorita fluctuatiilor normale ale nivelelor hormonale.

Cauze

Cancer de san. Ginecomastia unilaterala dureroasa se dezvolta rapid la barbatii cu cancer de san. Palparea releva o umflatura solida ce poate sugera prezenta unei tumori maligne. Prin examinarea sanilor se pot detecta si modificari de simetrie, afectari cutanate, precum ingrosare, ridare, aspect de coaja de portocala sau ulceratii tegumentare, o zona rosietica si calda, si modificari la nivelul mameloanelor, precum prurit, senzatie de arsura, eroziunii, deviatii, aplatizare, retractie si secretii apoase, hemoragice sau purulente.

Cancer hepatic. Acest tip de cancer poate produce ginecomastie bilaterala si alte caracteristici specifice feminizarii, precum atrofie testiculara, impotenta si reducerea parului facial. Pacientul se poate plange de durere severa in regiunea epigastrica sau in cadranul abdominal superior drept, asociata cu prezenta unei mase in cadranul abdominal superior drept. Semnele asociate pot include anorexie, scadere in greutate, febra, casexie si, posibil, icter sau ascita.

Cancer pulmonar. Carcinomul bronhogenic sau metastazele pulmonare provenite de la un coriocarcinom testicular pot provoca ginecomastie. Alte efecte variaza in functie de localizarea primara a tumorii, insa de obicei includ anorexie, scadere in greutate, tuse cronica, hemoptizei, degete de tobosar, dispnee si o durere difuza in piept.

Carcinom suprarenalian. Secretia de estrogeni de catre o tumoare suprarenaliana poate produce un sindrom feminizant la barbati, sindrom caracterizat prin ginecomastie bilaterala, scaderea libidoului, impotenta, atrofie testiculara, reducerea cresterii parului facial. De asemenea, pot fi intalnite semne specifice bolii Cushing, precum fata de luna plina si striatii purpurii.

Ciroza. Semn tardiv al cirozei, ginecomastia bilaterala rezulta din incapacitatea ficatului de a inactiva estrogenii circulanti. Este adesea insotita de atrofie testiculara, scaderea libidoului, impotenta si pierderea parului de pe fata, piept si axile. Alte semne si simptome tardive includ modificari mentale, tendinta la sangerare, eritem palmar, prurit sever si piele uscata, fetor hepatic, marirea venelor abdominale superficiale si, posibil, icter si hepatomegalie.

Diverse tratamente. Ginecomastia se poate dezvolta la cateva saptamani de la inceperea tratamentului prin hemodializa la bolnavii cu insuficienta renala cronica. De asemenea, ginecomastia se poate dezvolta in urma unei interventii chirurgicale majore sau iradierii la nivelul testiculelor.

Hermafroditism. In hermafroditismul adevarat, tulburarile testiculare si ovariene coexista, provocand aparitia unor organe genitale cu caracteristici feminine si masculine. La pubertate, pacientul dezvolta o ginecomastie bilaterala marcata.

Hipotiroidism. Tipic, hipotiroidismul produce ginecomastie bilaterala alaturi de bradicardie, intoleranta la frig, crestere in greutate in ciuda anorexiei si ingreunare mentala.

Insuficienta renala cronica. Aceasta boala poate produce ginecomastie bilaterala insotita de scaderea libidoului si impotenta. Insa, printre semnele sale caracteristice se numara respiratie amoniacala, oligurie, fatigabilitate, scaderea acuitatii mentale, convulsii, crampe musculare si neuropatie periferica. Efectele gastro-intestinale includ anorexie, greata, varsaturi si constipatie si diaree.

Insuficienta testiculara secundara. Asociata frecvent cu diverse boli infectioase, insuficienta testiculara secundara produce ginecomastie bilaterala ce apare dupa o pubertate normala. Aceasta tulburare poate de asemenea provoca reducerea parului facial, scaderea libidoului, impotenta si atrofie testiculara.

Malnutritie. Ginecomastia unilaterala dureroasa poate aparea atunci cand un pacient malnutrit reia alimentatia. Alte efecte ale malnutritiei includ apatie musculara, slabiciune, parestezia membrelor, anorexie, greata, varsaturi si diaree.

Medicamente.  Cand ginecomastia este efectul medicamentelor, este de obicei dureroasa si unilaterala. Estrogenii folositi in cancerul de prostata influenteaza in mod direct raportul estrogeni-androgeni. Medicamentele care au un efect asemanator estrogenilor, precum glicozidele cardiace si gonadotropina corionica umana,pot avea acelasi efect. Consumul frecvent de alcool, marijuana sau heroina reduce nivelele plasmatice de testosteron, provocand ginecomastie. Unele medicamente, precum fenotiazidele, antidepresantele triciclice si antihipertensivele, pot produce ginecomastie printr-un mecanism necunoscut.

Sindrom Klinefelter. Ginecomastia bilaterala nedureroasa apare initial in cursul adolescentei in cadrul acestei afectiuni genetice. Inainte de pubertate, simptomele includ si testicule cu dimensiuni anormal de mici si deficit mental. Dupa pubertate manifestarile includ scaderea libidoului, impotenta, penis de mici dimensiuni si par facial rar.

Sindrom Reifenstein. Aceasta boala genetica produce ginecomatie bilaterala nedureroasa la pubertate. Semnele asociate pot include atrofie testiculara si penis slab dezvoltat.

Tireotoxicoza. In tireotoxicoza, ginecomastia bilaterala poate aparea alaturi de scaderea libidoului si impotenta. Manifestarile principale includ marirea glandei tiroide, tahicardie, palpitatii, scadere in greutate in ciuda apetitului crescut, diaree, tremuraturi, dispnee, nervozitate, diaforeza, intoleranta la caldura si, posibil, exoftalmie. De asemenea, se poate dezvolta un galop atrial sau ventricular.

Tumoare pituitara. Aceasta tumoare secretanta de hormoni provoaca ginecomastie bilaterala insotita de galactoree, impotenta si scaderea libidoului. Alte efecte hormonale includ marirea mainilor si picioarelor, ingrosarea vocii, crestere in greutate, hipertensiune, diaforeza si piele ingrosata si unsuroasa.

Tumoare testiculara. Coriocarcinoamele, tumorile cu celule Leydig si alte tumori testiculare provoaca de obicei ginecomastie bilaterala, sensibilitate mamelonara si scaderea libidoului. Deoarece aceste tumori sunt de obicei nedureroase, „umflarea” testiculelor poate fi prima plangere a pacientului.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii