Trimite unui prieten Printeaza pagina

Galopul ventricular (protodiastolic)

Galopul ventricular reprezinta un sunet cardiac, ce se asociaza cu o umplere ventriculara rapida timpurie in diastola. Acest sunet de frecventa joasa apare la aproximativ 0.15 secunde dupa cel de-al doilea sunet cardiac. Isi poate avea originea atat in ventriculul stang cat si in cel drept. Un galop ventricular de parte dreapta se aude de obicei mai tare in inspiratie si se percepe cel mai bine de-a lungul marginii inferioare stangi a sternului sau deasupra regiunii xifoide. Un galop ventricular de parte stanga se aude de obicei mai tare in timpul expiratiei si se percepe cel mai bine la nivelul apexului.

Galopurile ventriculare sunt usor trecute cu vederea deoarece sunt de obicei slabe. Din fericire, anumite tehnici fac descoperirea galopului mai probabila. Acestea includ auscultatia intr-un mediu linistit, examinarea pacientului in pozitie supinata, pozitie laterala stanga si pozitie semi-Fowler; se pune pacientul sa tuseasca sau sa-si ridice picioarele pentru a augmenta sunetul.

Un galop ventricular fiziologic se intalneste in mod normal la copii si adultii cu varste mai mici de 40 ani. Insa, majoritatea persoanelor pierd acest sunet cardiac dupa varsta de 40 de ani. Acest galop poate de asemenea aparea in cursul celui de-al treilea trimestru de sarcina. Un galop ventricular anormal (aparut la persoanele cu varste de peste 40 de ani) poate fi un semn de contractilitate miocardica scazuta, insuficienta miocardica si supraincarcarea in volum a ventriculului, precum se intampla in regurgitarea valvelor mitrala si tricuspida.

Un galop ventricular patologic poate fi unul din primele semne ale insuficientei ventriculare. Pacientii cu cardiomiopatie sau insuficienta cardiaca pot dezvolta atat ventricular cat si galop atrial, stare cunoscuta sub denumirea de galop de sumatie.

Cauze

Cardiomiopatie. Galopul ventricular este caracteristic acestei afectiuni. Cand este insotit de un puls alternant si de alterarea primului si celui de al doilea sunet cardiac, acest galop semnaleaza de obicei o boala cardiaca avansata. Alte efecte pot include fatigabilitate, dispnee, ortopnee, durere in piept, palpitatii, sincopa, cracmente, edem periferic, distensia venei jugulare si un galop atrial.

Insuficienta aortica. Atat in forma acuta cat si in cea cronica, insuficienta aortica poate produce un galop ventricular. Tipic, insuficienta aortica acuta provoaca si galop atrial si un murmur diastolic scurt, usor deasupra marginii stangi a sternului. Al doilea sunet cardiac poate fi slab sau absent. Printre semnele si simptomele asociate se mai numara tahicardie, dispnee, distensia venei jugulare si cracmente. Insuficienta aortica cronica produce un galop ventricular si un murmur diastolic de frecventa inalta, de intensitate descrescatoare, ce se aude cel mai bine deasupra celui de-al doilea sau al treilea  spatiu intercostal drept sau deasupra marginii sternale stangi.

Insuficienta cardiaca. Galopul ventricular este un semn cardinal al insuficientei cardiace. Cand este zgomotos si insotit de tahicardie sinusala, galopul ventricular poate indica o insuficienta cardiaca severa. Pacientul cu insuficienta cardiaca stanga prezinta de asemenea si fatigabilitate, dispnee de efort, dispnee nocturna paroxistica, ortopnee si, posibil, o tuse seaca. Pacientul cu insuficienta cardiaca dreapta poate suferi si de distensia venei jugulare. Alte manifestari tardive sunt tahipnee, palpitatii, anorexie, greata, crestere in greutate, raspuns mental incetinit, diaforeza, hipotensiune, paloare, scaderea presiunii pulsului si, posibil, oligurie. Pe masura ce insuficienta cardiaca evolueaza pot aparea hemoptizie, cianoza, edem sever si hepatomegalie grava.

Insuficienta mitrala. Atat insuficienta mitrala acuta cat si cea cronica poate produce un galop ventricular. In insuficienta mitrala acuta pacientul mai poate prezenta tahicardie sinusala, tahipnee, ortopnee, dispnee, cracmente, distensia venei jugulare si fatigabilitate. In insuficienta mitrala cronica galopul ventricular sever si progresiv este caracteristic. Pot fi de asemenea prezente fatigabilitate, dispnee de efort si palpitatii, sau pacientul poate fi asimptomatic.

Tireotoxicoza. Tireotoxicoza poate produce galop ventricular si atrial, insa manifestarile sale principale sunt marirea glandei tiroide, scaderea in greutate in ciuda apetitului crescut, intoleranta la caldura, diaforeza, nervozitate, tremuraturi, tahicardie, palpitatii, diaree si dispnee.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii