Trimite unui prieten Printeaza pagina

Galopul atrial (presistolic)

Galopul atrial reprezinta un sunet cardiac in plus ce poate fi auzit imediat inaintea primului sunet cardiac, tardiv in diastola.

Galopul atrial este provocat de obicei de hipertensiune, defecte de conductie, afectiuni valvulare sau de alte tulburari, precum ischemia. Ocazional, el ajuta la diferentierea anginei de alte cauze ale dureii in piept.

Galopul atrial este provocat de obicei de contractia atriului stang, se aude la nivelul apexului cardiac si nu variaza in inspiratie. Un galop atrial de parte stanga poate aparea in boala cardiaca hipertensiva, boala arterelor coronare, stenoza aortica si in cardiomiopatie. De asemenea, poate fi provocat de contractia atriului drept. Un galop atrial de parte dreapta poate indica o hipertensiune pulmonara sau o stenoza pulmonara.

Galopul atrial apare rar la persoanele fara probleme cardiace. Insa, poate aparea la persoanele varstnice si la atletii cu hipertrofie fiziologica a ventriculului stang.

Cauze

Anemia. In aceasta tulburare, galopul atrial poate fi asociat unui debit cardiac crescut. Manifestarile asociate pot include fatigabilitate, paloare, dispnee, tahicardie, cracmente, etc.

Angina. Un galop atrial intermitent apare de obicei in cursul unui atac de angina si dispare atunci cand angina se diminua. Acest galop poate fi insotit de un al doilea sunet cardiac paroxistic sau de un nou murmur. Tipic, pacientul se plange de dureri in piept, senzatie de strangere, presiune, durere sau arsura in piept ce iradiaza din regiunea retrosternala la gat, maxilare, umarul si bratul stang. De asemenea, el poate prezenta dispnee, tahicardie, palpitatii, hipertensiune, ameteala, diaforeza, eructatii, greata si varsaturi.

Bloc atrioventricular. Blocul atrioventricular de gradul I poate cauza galop atrial insotit de un prim sunet cardiac slab. Desi pacientul poate avea bradicardie, el este de obicei asimptomatic. In blocul atrioventricular de grad II, galopul atrial poate fi usor auzit. Daca se dezvolta bradicardia, pacientul poate prezenta hipotensiune, ameteala si fatigabilitate. Galopul atrial este de asemenea intalnit si in blocul atrioventricular de grad III. Pacientul cu bloc atrioventricular de grad III poate fi asimptomatic sau poate prezenta hipotensiune, ameteala sau sincopa, in functie de rata ventriculara.

Cardiomiopatie. Galopul atrial este un semn asociat cu toate tipurile de cardiomiopatie. Manifestarile mai pot include dispnee, ortopnee, cracmente, fatigabilitate, sincopa, durere in piept, palpitatii, edem, distensia venei jugulare, galop ventricular si bradicardie tranzitorie sau sustinuta, ce se asociaza frecvent cu tahicardia.

Embolism pulmonar. Aceasta afectiune grava cauzeaza galop atrial de parte dreapta ce poate fi de obicei auzit de-a lungul marginii sternale stangi. Alte semne pot fi tahicardie, tahipnee, febra, durere in piept, dispnee, scaderea sunetelor respiratorii, cracmente, diaforeza, sincopa si cianoza. Pacientul poate prezenta o tuse productiva cu o sputa hemoragica sau o tuse neproductiva.

Hipertensiune. Unul dintre primele semne ale hipertensiunii arteriale sistemice este galopul atrial. Pacientul poate fi asimptomatic sau poate prezenta cefalee,slabiciune, epistaxis, tinitus, ameteala si fatigabilitate.

Insuficienta aortica acuta. Aceasta tulburare cauzeaza un galop atrial insotit de un murmur diastolic scurt si slab de-a lungul marginii sternale stangi. Al doilea sunet cardiac poate fi slab sau absent. Semnele cardiopulmonare asociate pot include tahicardie, galop ventricular, dispnee, distensia venei jugulare, cracmente si, posibil, angina. Pacientul poate prezenta de asemenea fatigabilitate si extremitati reci.

Infarctul miocardic. Galopul atrial este un semn clasic al infarctului de miocard. El poate persista chiar si dupa vindecarea infarctului. Tipic, pacientul raporteaza durere substernala ce poate iradia la spate, gat, maxilare, umar si bratul stang. Manifestarile asociate includ dispnee, neliniste, anxietate, diaforeza, paloare, piele umeda, greata, varsaturi si tensiune arteriala marita sau scazuta.

Insuficienta mitrala. In insuficienta mitrala, auscultatia poate identifica un galop atrial insotit de un galop ventricular, ce este cel mai bine auzit la nivelul apexului cardiac. Acest murmur iradiaza la axila si inapoi de-a lungul marginii sternale stangi. Alte manifestari pot include fatigabilitate, dispnee, tahicardie, dispnee, tahipnee, ortopnee, cracmente si distensia venei jugulare.

Stenoza aortica. Stenoza aortica provoaca de obicei un galop atrial, in special daca obstructia valvulara este severa. Dispneea, angina si sincopa sunt manifestari principale asociate stenozei aortice. Pacientul poate prezenta cracmente, palpitatii, fatigabilitate si pulsuri carotidiene reduse.

Tireotoxicoza. Tireotoxicoza poate produce galop atrial si ventricular. Manifestarile sale principale includ marirea glandei tiroide, tahicardie, presiune crescuta a pulsului, palpitatii, scadere in greutate in ciuda apetitului crescut, diaree, tremuraturi, dispnee, nervozitate, dificultate in concentrare, diaforeza, intoleranta la caldura, exoftalmie, slabiciune, fatigabilitate si atrofie musculara.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii