Trimite unui prieten Printeaza pagina

Galactoreea

Lactatia sau productia de lapte mamar este o stare fiziologica intalnita la femei dupa nastere. Galactoreea, sau hiperlactatia, este o tulburare rara caracterizata prin secretia mamara a unui lichid alb sau cenusiu, ce poate afecta atat barbatii cat si femeile care nu alapteaza. Desi galactoreea nu este o problema grava in sine, ea poate indica prezenta unor afectiuni mai importante, inclusiv dezechilibre hormonale sau prezenta unor tumori.

Cauze

Galactoreea poate fi asociata unui numar variat de tulburari. Productia normala de lapte este controlata de hormonul numit prolactina, ce este secretat de catre glanda pituitara (hipofiza). Orice boala care afecteaza echilibrul seric al hormonilor sau productia de hormoni a glandei pituitare sau a organelor sexuale poate stimula secretia de prolactina.

O tumoare a hipofizei poate cauza secretia excesiva de prolactina. Cel putin 30% din femeile cu galactoree, anomalii menstruale si nivele crescute de prolactina prezinta o tumoare de hipofiza. Alte tipuri de tumori cerebrale, traumatismele craniene sau encefalita pot de asemenea provoca galactoree.

Orice secretie mamara la o femeie trecuta de menopauza poate indica prezenta cancerului de san. In acest caz, scurgerea va fi prezenta doar la un singur san. Prezenta sangelui in fluidul lichidul mamar poate indica o crestere benigna in tesutul mamar.

Un numar variat de medicamente si droguri poate, de asemenea, provoca galactoree ca efect secundar. Tratamentele hormonale (contraceptivele orale), medicamentele folosite in tratamentul depresiei sau altor boli psihice, tranchilizantele,morfina, heroina si unele medicamente utilizate in cazul hipertensiunii pot cauza galactoree.

Diverse situatii fiziologice pot provoca productia de lapte mamar. Stimularea mameloanelor atat la barbati cat si la femei in cursul actului sexual poate induce lactatia. La unii pacienti cauza galactoreei nu poate fi determinata.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii