Trimite unui prieten Printeaza pagina

Furnicaturile

Furnicaturile sunt senzatii neobisnuite, de intepatura, resimtite cel mai frecvent la nivelul mainilor, picioarelor, bratelor si membrelor inferioare. Furnicaturile sunt adesea asociate cu o senzatie de amorteala sau o scadere a abilitatii de a percepe presiunea sau textura.

Furnicaturile pot fi asociate cu o varietate de tulburari, cum ar fi presiunea prelungita exercitata asupra unui nerv, dificite de vitamine sau minerale, scelorza multipla, atac vasculo-cerebral, etc.

Furnicaturile pot fi usoare si rezulta de la simpla presiune exercitata pe un nerv, precum in cazurile in care amorteste un membru inferior atunci cand pacientul sta asezat in aceeasi pozitie pe o perioada indelungata. De asemenea, pot fi un simptom al unei lezari nervoase mai grave sau al unei boli de fond.

Furnicaturile pot fi insotite de alte simptome ce variaza in functie de afectiunea de fond. Printre simptomele comune ce pot fi asociate furnicaturilor se numara:

  • Tegument rece sau albastrui in aceeasi zona sau in vecinatatea zonei afectate de furnicaturi
  • Slabiciune musculara
  • Amorteala si durere in zona sau in vecinatatea zonei afectate
  • Eruptie cutanata, in special o eruptie ce apare pe o singura parte a toracelui
  • Modificari spontane ale vederii, pierderea vederii sau dureri oculare

In unele cazuri, furnicaturile pot fi un simptom al unei afectiuni grave si pot fi insotite de:

  • Alterarea statusului mental sau modificari comportamentale spontane, precum confuzie, delir, letargie, halucinatii
  • Incontinenta fecala
  • Alterarea vorbirii sau inabilitatea de a vorbi
  • Senzatie de amorteala sau slabiciune pe o parte a corpului
  • Paralizie
  • Parestezie ce urmeaza unui traumatsim la nivelul capului, gatului sau spatelui
  • Modificari spontane de vedere, pierderea vederii sau dureri oculare
  • Miscari necontrolate
  • Incontinenta urinara

Cauze

Furnicaturile pot fi cauzate de o varietate de tulburari. Cea mai frecventa cauza o reprezinta compresia unui nerv. Alte cauze includ traumatisme ale capului sau gatului, afectarea fluxului sanguin catre o anumita regiune a corpului, deficiente de vitamine sau minerale si boli, precum scleroza multipla.

Accident vasculo-cerebral. Accidentul vasculo-cerebral, caracterizat prin intreruperea fluxului sanguin intr-o regiune a creierului, poate produce o varietate de simptome, incluzand cefalee severa, pierderea vorbirii, ameteala, amorteala, furnicaturi si paralizie pe o parte a corpului.

Afectari ale maduvei spinarii. Comprimarea unei parti a maduvei spinarii sau a unuia dintre discurile vertebrale poate provoca frunicaturi si dureri la nivelul feselor si membrelor inferioare. In unele cazuri, tumori aflate in apropierea sau la nivelul coloanei vertebrale pot provoca aparitia acestor simptome.

Anemie pernicioasa. Deficitul de vitamina B12, cauzat de inabilitatea stomacului de a secreta o substanta necesara pentru absorbtia vitaminei B12, este cauza acestei boli hemolitice. In afara de slabiciune, paloare si fatigabilitate, simptomele includ amorteala si furnicaturi la nivelul extremitatilor.

Diabet. Lezarea nervilor periferici reprezinta una dintre cele mai frecvente complicatii ale diabetului.

Infectiile herpetice. Virusii herpetici nu sunt niciodata distrusi. In schimb, ei raman intr-o stare latenta in celule nervoase si pot fi reactivati, cauzand eruptii repetate de bule dureroase la nivelul tegumentului supraiacent traseului nervos implicat. O senzatie de furnicaturi este adesea primul simptom.

Paralizia Bell. Paralizia unei jumatati a fetei (paralizia Bell) este cauzata de compresia sau inflamarea unuia dintre nervii faciali si produce frecvent durere sau furnicaturi in regiunea afectata. Aceasta tulburare dispare de obicei de la sine, insa poate persista timp de mai multe luni.

Scleroza multipla. Aceasta boala cronica progresiva pare sa fie o boala autoimuna, in care sistemul imun produce anticorpi ce ataca teaca lipidica ce tapeteaza nervii. Simptomele variaza larg, insa o senzatie de furnicaturi se poate dezvolta in orice parte a corpului in cursul episoadelor de acutizare.

Sindrom de tunel carpian. Aceasta tulburare, caracterizata prin senzatia de amorteala si furnicaturi la nivelul degetelor si durere la nivelul incheieturii, este rezultatul presiunii exercitate pe nervul median, nerv ce strabate incheietura si inerveaza mana si degetele. Un traumatsim sau atrita pot provoca sindromul, insa acesta este cel mai frecvent rezultatul utilizarii excesive a mainii si incheieturii.

Sindrom Raynaud. Sindromul Raynaud, caracterizat prin spasme la nivelul celor mai mici artere de la nivelul mainilor care scad circulatia sanguina in aceasta regiune, provoaca senzatie de amorteala, furnicaturi si raceala la degete.

Toxicitate. Expunerea excesiva la diverse substante toxice, precum alcool, tutun, plumb si la vitaminele A si B6, poate leza nervii, cauzand ameteala si furnicaturi. Acest tip de afectare nervoasa este adesea permanenta.

Printre alte cauze ale furnicaturilor se numara: fracturi sau dizlocari ce comprima un nerv, traumastim cranian ce provoaca cresterea presiunii, hipotiroidism, migrena, convulsii, atac ischemic tranzitoriu, deficitul sau excesul de minerale, efecte medicamentoase secundare, radioterapie.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii