Trimite unui prieten Printeaza pagina

Flaciditate musculara (hipotonia musculara)

Flaciditatea musculara caracterizeaza muschii hipotoni care sunt semnificativ slabiti si moi, cu o rezistenta scazuta la miscare, mobilitate crescuta, si un grad de mobilitate mai mare decat cel normal.

Rezultat al afectarii inervatiei musculare, flaciditatea poate fi localizata la un singur membru sau grup de muschi, sau generalizata. Debutul sau poate fi acut, precum in traumatisme, sau cronic, ca in bolile neurologice.

Cauze

Boala Huntington. In afara de flaciditatea musculara, simptomele majore ale bolii Huntington sunt miscarile coreiforme si afectarea mentala progresiva, ce poate evolua pana la dementa. Alte manifestari sunt afectarea echilibrului, disfagie, respiratii dificile si incontinenta.

Boala musculara. Faciditatea si slabiciunea musculara sunt manifestari caracteristice ale miopatiilor si distrofiilor musculare.

Lezarea coloanei vertebrale. Traumatizarea coloanei poate duce la flaciditate musculara sau spasticitate acuta sub nivelul leziunii. Semnele si simptomele asociate pot include paralizie, reflexe tendinoase profunde absente, anhidroza, etc.

Leziuni cerebrale. Leziunile lobului parietal si frontal pot cauza flaciditate contralaterala, slabiciune sau paralizie, si eventual spasticitate si convulsii. Alte manifestari sunt reflexe tendinoase profunde hiperactive, semn Babinski pozitiv, stereognozie, grafestezie.

Neuropatie periferica. Flaciditatea musculara apare de obicei la nivelul picioarelor ca rezultat al slabiciunii si paraliziei musculare progresive cronice. De asemenea, poate cauza durere arzatoare, piele eritematoasa si anhidroza.

Poliomielita. Afectarea maduvei spinarii si trunchiului cerebral cauzeaza flaciditate musculara si afectarea reflexelor.

Scleroza laterala amiotrofica. Slabiciunea si paralizia musculara progresive sunt insotite de flaciditate generalizata. In general, aceste efecte apar initial la o singura mana, iar apoi se dezvolta la cealalta mana si brate. Ulterior, ele se raspandesc la trunchi, gat, limba, laringe, faringe si picioare. Alte manifestari includ crampe musculare, reflexe tendinoase profunde hiperactive, spasticitate usoara a muschilor membrelor inferioare, disfagie, dizartrie, salivatie excesiva si depresie.

Sindrom Guillain-Barre. Aceasta boala cauzeaza flaciditate musculara. Evolutia este de obicei simetrica si ascendenta, trecand de la picioare la brate si la nervii faciali, in decurs de 24-72 ore de la debut. Manifestarile asociate includ afectare senzoriala sau parestezie, reflexe tendinoase profunde absente, tahicardie, hipotensiune ortostatica, diaforeza, disfagie, dizartrie, hipernazalitate si diplegie faciala. Slabiciunea poate pregresa spre paralizie motorie totala si insuficienta respiratorie.

Tulburarea convulsiva. Perioadele scurte de sincopa si flaciditate musculara generalizata urmeaza de regula unei crize tonico-clonice.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii