Trimite unui prieten Printeaza pagina

Fenomenul Tullio

Fenomenul Tullio reprezinta declansarea vertijului si nistagmusului induse de un zgomot puternic. Este adesea insotit de afectarea auzului, tinitus si sensibilitate la presiune. Sensibilitatea la presiune se intalneste rar, insa este provocata prin mecanisme si stari patologice similare cu cele din sensibilitatea la sunete.

Fenomenul Tullio poate fi fiziologic sau patologic.

Fenomen Tullio fiziologic. Sunetele foarte puternice aplicate la o singura ureche (nu la ambele urechi) pot declansa raspunsuri posturale la persoanele sanatoase. Acest fenomen Tullio fiziologic duce la modificari posturale (pierderea echilibrului) si se intensifica odata cu inchiderea ochilor.

Fenomen Tullio patologic. Aceasta forma a fenomenului corespunde unei hipersensibilitati vestibulare la sunet, ce duce la aparitia vertijului sau dezechilibrului. Simptomele apar la sunete de intensitate mai redusa decat in cazul fenomenului Tullio fiziologic, sunete aplicate la ambele urechi.

Sunete normale provoaca modificari acute in controlul oculomotor, ducand la nistagmus. Ele perturba raspunsurile posturale, inducand sentimente de instabilitate (dezechilibru) si modificari posturale.

Fenomenul Tullio se intalneste in stari patologice, precum sifilisul congenital, sindromul de dehiscenta a canalului superior, boala Meniere, fistula perilimfatica, etc.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii