Trimite unui prieten Printeaza pagina

Fenomenul Ashman

Fenomenul Ashman reprezinta o contractie ventriculara anormala datorata modificarii duratei complexului QRS. Aceasta anomalie apare atunci cand ritmul cardiac este perturbat. De obicei este asimptomatica, insa poate fi confundata cu alte tipuri de aritmii cardiace.

Descris pentru prima data de Richard Ashman in 1947, fenomenul Ashman descrie un tip particular de tahicardie cu complexe largi frecvent intalnita in fibrilatia atriala. Este cel mai adesea confundat cu un complex ventricular prematur.

Fenomenul Ashman poate fi indentificat pe electrocardiograma prin observarea complexului QRS. Undele complexului QRS sunt in mod normal relativ constante. La un pacient cu fenomen Ashman, un complex QRS de durata extinsa va aparea dupa un interval relativ scurt, intrerupand cursul normal al inregistrarii EKG.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii