Trimite unui prieten Printeaza pagina

Fasciculatiile musculare

Fasciculatiile sunt contractii musculare locale, ce reprezinta scurtarea spontana a unui manunchi de fibre musculare inervate de un singur filament al unui nerv motor. Aceste contractii cauzeaza ridarea vizibila a pielii, insa nu sunt suficient de puternice pentru a cauza miscarea unei articulatii.

Deoarece fasciculatiile musculare sunt de scurta durata si nedureroase, ele trec cel mai adesea nedetectate sau sunt ignorate. Ocazional, pot aparea fasciculatii rapide si continue ce cauzeaza efect de unda.

Fasciculatiile musculare benigne, nepatologice sunt frecvente si normale. Ele apar adesea la persoane stresate, anxioase sau obosite, si afecteaza de obicei pleoape, policele sau gambele.

Uneori, fasciculatiile musculare pot indica o boala neurologica grava. De asemenea, ele pot fi un semn timpuriu al intoxicatiei cu pesticide.

Cauze

Hernie de disc. Fasciculatiile muschilor inervati de radacinile nervoase comprimate pot fi extinse si profunde, insa semnul cardinal al herniei de disc il reprezinta durerea severa din regiunea inferioara a spatelui ce iradiaza unilateral la membrul inferior. Tusea, stranutul si aplecatul exacerbeaza durerea. Alte manifestari asociate includ slabiciune, atrofie si spasme musculare, parestezie, tulburari de mers si reflexe tendinoase profunde hipoactive la nivelul piciorului.

Intoxicatia cu pesticide. Ingestia de pesticide cu organofosfati sau carbamati produce frecvent fasciculatii musculare peristaltice si de lunga durata, cu debut acut, si slabiciune musculara ce progreseaza rapid spre paralizie flacida. Alte efecte comune includ greata, varsaturi, diaree, pierderea controlului urinarii si defectatiei, si crampe abdominale. Semnele cardiopulmonare sunt bradicardie, dispnee sau bradipnee, si paloare si cianoza. De asemenea, pot sa apara convulsii, tulburari de vedere si cresterea secretiilor (lacrimala, salivara, secretii pulmonare sau diaforeza).

Paralizie bulbara. Fasciculatiile musculare de la nivelul fetei si limbii apar frecvent timpuriu in paralizia bulbara. Semnele si simptomele progresive sunt dizartrie, disfagie, raguseala si salivatie excesiva. Ulterior, slabiciunea se extinde si la muschii respiratori.

Poliomielita. Fasciculatii musculare temporare insa, ocazional, persistente, insotesc slabiciunea, spasmele si atrofia musculara progresiva in cadrul acestei afectiuni. Pacientul poate de asemenea prezenta reducerea reflexelor, parestezie, raceala si cianoza la nivelul membrelor afectate, paralizia vezicii urinare, dispnee, hipertensiune si tahicardie.

Scleroza amiotrofica laterala. In aceasta boala neurologica progresiva, fasciculatiile incep de obicei la nivelul muschilor mici ai mainilor si picioarelor, si se extind la antebrate si membre inferioare. Slabiciunea si atrofia musculara simetrica pot duce la dizartrie, dificulate in mestecare si inghitire, respiratie dificila si, ocazional, la sufocare si salivatie excesiva.

Sindrom Guillain-Barre. Fasciculatiile musculare pot aparea in sindromul Guillain-Barre, insa simptomul neurologic cardinal il reprezinta slabiciunea musculara ce incepe de obicei la nivelul picioarelor si se extinde rapid la brate si fata. Alte manifestari includ parestezie, incontinenta, tahicardie, disfagie si insuficienta respiratorie.

Siringomielie. In aceasta afectiune, fasciculatiile pot aparea alaturi de areflexie, atrofie musculara, durere profunda si articulatii Charcot. Manifestarile aditionale includ scolioza toracica si pierderea senzatiei dureroase si de temperatura la nivelul gatului, umerilor si bratelor.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii