Trimite unui prieten Printeaza pagina

Facies de masca

Faciesul de masca reprezinta pierderea totala a expresivitatii faciale.

Acest semn rezulta in urma bradikineziei, ce este de obicei cauzata de o afectare extrapiramidala. Desi tulburarile neurologice reprezinta cauza cea mai frecventa, faciesul de masca poate fi de asemenea rezultatul unei boli sistemice si al efectelor medicamentelor si toxinelor.

Semnul se dezvolta de obicei insidios, si este confundat initial de catre observator cu depresia sau apatia.

Cauze

Boala Parkinson. Faciesul de masca apare devreme in cadrul bolii Parkinson, insa este adesea trecut cu vederea. „Masca” se caracterizeaza prin sprancene ridicate si muschi faciali netezi. Semnele mai evidente includ rigiditate musculara, tremor insidios, ce debuteaza de obicei la nivelul degetelor, se intensifica in cursul perioadelor de stres sau anxietate si se reduce in cursul miscarilor voluntare sau somnului.

Dermatomiozita. Faciesul de masca reflecta durerea musculara, slabiciunea si distructia ce se extinde de la fata si gat catre umeri. Semnele cutanate caracteristice sunt edemul pleoapelor si tesutului periorbital, o eruptie eritematoasa pe fata, gat, spate, piept, brate si paturi unghiale; si papule violete pe fata dorsala a articulatiei interfalangiene.

Intoxicatia cronica cu mangan. Faciesul de masca se dezvolta treptat, alaturi de tremor si modificari de personalitate. Pacientul poate prezenta de asemenea boala Huntington, distonie si rigiditate. Mai tarziu, apar fatigabilitatea si slabiciunea musculara extrema.

Intoxicatia cu monoxid de carbon. Faciesul de masca se dezvolta de obicei la mai multe saptamani de la intoxicatia acuta. Pacientul poate prezenta de asemenea rigiditate, dementa, afectarea functiei senzoriale, coreoatetoza, convulsii generalizate si mioclonie.

Medicamente. Fenotiazinele si alte medicamente antipsihotice pot provoca frecvent facies de masca,precum si alte efecte extrapiramidale.

Miastenia gravis. Ptoza si slabiciunea musculara faciala generalizata sunt frecvente in aceasta afectiune si pot fi insotite de diplopie, dizartrie, disfagie si slabiciunea membrelor. Slabiciunea se inrautateste de obicei prin utilizarea repetitiva a muschilor si de asemenea spre finalul zilei.

Pareza faciala. Faciesul de masca este un semn important al parezei Bell bilaterala si este caracterizata prin durere, hiperacuzie si afectarea gustului.

Sclerodermia. Semn tardiv, faciesul de masca se dezvolta alaturi de un aspect neted, lipsit de riduri si, posibil, contracturi pe masura ce pielea fetei devine rigida si inelastica. Alte manifestari tardive includ durere, rigiditate si inflamatie articulara. Pielea degetelor si apoi a mainilor si antebratelor se ingroasa si devine intinsa si lucioasa. Disfunctia gastro-intestinala produce frecvent reflux gastro-esofagian si arsuri gastrice, scadere in greutate, diaree sau constipatie.

Sindrom Guillain-Barre. Slabiciunea faciala bilaterala poate aparea in aceasta afectiune si este insotita de reflexe hipoactive, parestezia extremitatilor si slabicunea membrelor.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii