Trimite unui prieten Printeaza pagina

Facies de luna plina

Faciesul de luna plina este o forma distincta de adipozitate faciala, ce indica de regula un hipercorticism - rezultat al producerii excesive de corticotropina, al unui adenom sau carcinom al glandelor suprarenale, sau al terapiei indelungate cu hormoni glucocorticoizi.

Caracteristicile sale tipice includ aspectul rotund si durduliu al fetei, barbie dubla, buza superioara proeminenta si fose supraclaviculare pline.

Cauze

Hipercorticism. Faciesul de luna plina variaza ca severitate in functie de excesul de cortizon si de cresterea in greutate. Pacientul prezinta de obicei cocoasa de bizon, obezitate truncala cu membre subtiri, si piele subtire si transparenta cu striatii purpurii si echimoze. Printre manifestari se mai numara acnee, diaforeza, fatigabilitate, hipertensiune, slabiciune si atrofie musculara, vindecarea lenta a ranilor si modificari de personalitate.

In plus fata de aceste manifestari, femeile pot prezenta hirsutism si amenoree sau oligomenoree. Barbatii pot suferi de ginecomastie si impotenta.

Medicamente. Majoritatea cazurilor de facies de luna plina sunt cauzate de utilizarea indelungata a glucocorticoizilor, precum cortizon, hidrocortizon, dexametazona sau prednison.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii