Trimite unui prieten Printeaza pagina

Expansiunea toracica asimetrica

Expansiunea toracica asimetrica reprezinta extensia inegala a unor portiuni ale peretelui toracic in cursul inspiratiei. In timpul unei respiratii normale, toracele se extinde uniform in sus si in afara, iar apoi se restrange in jos si in interior. Cand acest proces este tulburat respiratia devine necoordonata, ducand la expansiunea asimetrica a toracelui.

Expansiunea toracica asimetrica se poate dezvolta spontan sau treptat, si poate afecta una sau ambele jumatati ale peretelui toracic. Se poate manisfesta prin o expiratie intarziata, o miscare anormala in cursul inspiratiei, sau prin absenta unilaterala a miscarii toracelui.

Acest semn rezulta de regula in urma afectiunilor pleurale, precum hemotorax grav sau pneumotorax in tensiune. Insa, se poate de asemenea datora unei afectiuni musculocheletale sau urologice, obstructiei cailor aeriene sau unui traumatism. Indiferent de cauza de fond expansiunea toracica asimetrica produce respiratii rapide si superficiale sau profunde, care intensifica efortul respirator.

Cauze

Cifoscolioza. Curbarea anormala a coloanei vertebrale toracice in directie antero-posterioara (cifoza) si in directie laterala (scolioza) comprima treptat un plaman si il destinde pe celalalt. Aceasta produce miscari reduse ale peretelui cardiac de la nivelul zonei plamanului comprimat, si extinderea muschiilor intercostali in partea opusa in cursul inspiratiei. De asemenea, poate provoca tuse ineficienta, dispnee, durere de spate, si oboseala.

Disfunctia nervului frenic. In aceasta tulburare, jumatatea paralizata a diafragmului nu reuseste sa se contracte in jos, cauzand asincronia toracelui si portiunii superioare a abdomenului in jumatatea afectata, in cursul respiratiei. Debutul poate fi spontan, precum in traumatisme, sau gradat, ca de exemplu in infectii sau boli ale maduvei spinarii.

Diverse tratamente. Expansiunea toracica asimetrica poate aparea in urma pneumonectomiei si indepartarii chirurgicale a mai multor coaste. Intarzierea expansiunii toracice sau absenta miscarilor toracice pot rezulta in urma intubatiei bronhiilor principale.

Efuziunea pleurala. Intarzierea expansiunii toracice la sfarsitul inspiratiei apare gradat in acest tip de acumulare de lichid, sange sau puroi in spatiul pleural. De regula, o combinatie intre dispnee, tahipnee sau tahicardie precede intarzierea expansiunii toracice. Pacientul poate avea durere pleuritica care se inrautateste la tuse sau in inspiratiile profunde. Febra apare daca efuziunea a fost cauzata de o infectie.

Embolismul pulmonar. Reprezinata o afectiune grava ce determina intarzierea expansiunii toracice, durere toracica puternica si spontana, si tahicardie. Bolnavul prezinta, de regula, dispnee severa, sputa cu sange, si anxietate acuta.

Hemotoraxul. Hemotoraxul reprezinta o hemoragie in spatiul pleural care cauzeaza miscarea intarziata a toracelui in cursul respiratiei. Alte manifestari ce pot aparea sunt: semne de traumatism toracic, durere puternica in zona ajectata, anxietate, tahipnee, tahicardie si hipoxemie. Daca se instaleaza hipovolemia, se observa semne de soc, precum hipotensiune si puls slab si rapid.

Miastenia gravis. Pierderea progresiva a functiei muschilor respiratorii produce asincronia toracelui si abdomenului in cursul inspiratiei, care poate duce la tulburare respiratorie acuta. De regula, respiratiile superficiale si slabiciunea musculara accentuata care apar cauzeaza dispnee severa, tahipnee si posibil apnee.

Obstructia bronsica. Blocarea cailor aeriene se poate dezvolta gradat sau spontan in cazul obstructiei bronsice. Tipic, absenta miscarilor toracice indica obstructia completa, iar expiratia intarziata semnaleaza obstructia partiala. Daca ramane aer in torace, se poate detecta o bombare (proeminenta) intercostala in cursul respiratiei si hiperrezonanta la percutie. De asemenea, pot fi observate: dispnee, utilizarea muschilor respiratori accesori, sunete respiratorii reduse sau absente, si retractii suprasternale, substernale sau intercostale.

Pneumonia. In functie daca acumularea de lichid din plamani se dezvolta unilateral sau bilateral, expansiunea toracica asimetrica apare sub forma de intarziere a expansiunii peretelui toracic in inspiratie sau sub forma de asincronie intre torace si abdomen. Alte manifestarile prezente sunt febra, tremuraturi, tahipnee si dispnee, alaturi de durere toracica care se intensifica in respiratiile profunde. De asemenea, pacientul poate fi obosit si anorexic, si are o tuse productiva cu sputa ruginie.

Pneumotoraxul. Prezenta aerului in spatiul pleural poate cauza intarzierea expansiunii toracice la sfarsitul respiratiei. Aceasta tulburare grava provoaca, de asemenea, durere toracica puternica si spontana, care poate iradia la brate, fata, spate sau abdomen, si dispnee (ce nu are legatura cu intensitatea durerii toracice). Alte semne includ: tahipnee, zgomote respiratorii reduse sau absente, tahicardie, neliniste si anxietate.

Pneumotoraxul in tensiune produce aceleasi manifestari ca pneumotoraxul obisnuit, insa acestea sunt mult mai severe. Pneumotoraxul in tensiune comprima rapid inima si vasele mari de sange, cauzand cianoza, hipotensiune, tahicardie, neliniste si anxietate. Pacientul poate dezvolta si crepitatie subcutanata in portiunea superioara a trunchiului, la nivelul gatului si fetei, si deviatia traheei si mediastinului in partea opusa zonei afectate.

Poliomielita. In aceasta afectiune rara, paralizia muschilor peretelui toracic si diafragmului produce asincronie intre torace si abdomen, febra, durere musculara si slabiciune. Se mai pot constata un raspuns reflex redus al muschilor afectati, si dificultate in inghitire si vorbire.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii