Trimite unui prieten Printeaza pagina

Eruptia veziculara

Eruptia veziculara este o distributie lineara sau imprastiata de leziuni asemanatoare basicilor, care sunt bine delimitate si pline cu lichid clar, tulbure sau hemoragic. Leziunile, care au de obicei un diametru de 0,5 cm, pot fi izolate sau grupate. Uneori sunt insotite de leziuni buloase, ce depasesc 0,5 cm in diametru.

Eruptia veziculara poate varia ca intensitate, de la usoara la severa, si poate fi temporara sau permanenta. Ea este provocata de infectii, inflamatii sau reactii alergice.

Cauze

Arsuri de gradul II. Arsurile termice care afecteaza epidermul si partial dermul, provoaca vezicule si bule alaturi de eritem, edem si durere.

Dermatita. In dermatita de contact, o reactie de hipersensibilitate produce o eruptie de mici vezicule inconjurate de eritem si edem semnificativ. Veziculele se pot sparge, pot deveni scuamoase si pot cauza prurit sever.
Dermatita herpetiforma cauzeaza o eruptie inflamatorie cronica, marcata de leziuni veziculare, papuloase, buloase, pustuloase si eritematoase. Eruptia este distribuita de obicei simetric la nivelul feselor, umerilor, coatelor si genunchilor, dar poate sa apara uneori la nivelul fetei, scalpului si gatului. Alte simptome includ prurit sever, senzatie de arsura si intepatura.
In dermatita numulara, grupuri de vezicule mici si papule apar pe leziuni eritematoase si pustuloase. Leziunile pustuloase adesea se sparg si elimina un exudat purulent, cauzand un prurit sever.

Eritem multiform. Eritemul multiform este caracterizat printr-o eruptie spontana de macule, papule si, ocazional, vezicule si bule eritematoase. Eruptia caracteristica se dezvolta simetric la nivelul mainilor, bratelor, picioarelor, fetei si gatului, si tinde sa reapara. Chiar daca veziculele si bulele pot sa erupa la nivelul ochilor si organelor genitale, leziunile veziculo-bulaose apar de obicei pe mucoase (in special pe buze si mucoasa bucala), unde se sparg si ulcereaza, producand un exudat vascos, de culoare galbena sau alba.

Herpes simplex. Herpesul simplex cauzeaza aparitia unor grupuri de vezicule, cel mai frecvent la nivelul buzelor si fetei. In aproximativ 25% din cazuri este implicata si regiunea genitala. Dezvoltarea veziculelor este precedata de prurit si o senzatie de furnicaturi, arsura sau durere. Veziculele apar izolat sau in grupuri, au diametru de 2-3 mm si nu conflueaza. Ulterior, ele se sparg, formand un ulcer dureros, ce va fi acoperit de o crusta galbuie.

Herpes zoster. O eruptie veziculara este precedata de eritem si, ocazional, de o eruptie cutanata nodulara unilaterala. Aproximativ 5 zile mai tarziu leziunile erup, iar durerea devine arzatoare. Manifestarile asociate cuprind febra, stare de rau, prurit si parestezia sau hiperestezia zonei implicate.

Necroliza toxic epidermica. In aceasta reactie imuna la medicamente sau toxine, veziculele si bulele sunt precedate de o eruptie eritematoasa difuza, si sunt urmate de o descuamare si necroliza epidermica pe o zona intinsa. Bulele se sparg usor, lasand in urma zone extinde de piele denudata.

Pemfigoid bulos. Eruptia buloasa clasica din pemfigoidul bulos este precedata de prurit generalizat sau de o eruptie de tipul urticariei sau eczematoasa. Bulele sunt de dimensiuni mari, si apar de obicei in portiunea inferioara a abdomenului, zona inghinala, partea interioara a copaselor si antebrat.

Pemfigus. Pemfigusul foliaceu se dezvolta de obicei lent si poate debuta cu leziuni buloase, localizate de regula pe cap si trunchi. Pe masura ce leziunile se extind la alte zone, ele devin umede, acoperite de cruste si urat mirositoare.
Pemfigusul vulgar poate fi acut si rapid progresiv, sau cronic. Bulele flacide tipice pot fi sensibile sau dureroase, de dimensiuni mici sau mari. Atunci cand se sparg, pielea denudata exudeaza o secretie clara, hemoragica sau purulenta.

Scabia. In aceasta boala, capusele care patrund sub piele cauzeaza eruptia unor mici vezicule intre degete, incheieturi, coate, axile si linia taliei, la nivelul organelor genitale masculine, si la nivelul mameloanelor (la femei). Leziunile sunt de mici dimensiuni (cativa milimetri diametru) si prezinta un nodul umflat sau o papula rosietica care contine capusa. De asemenea, pot aparea pustule si excoriatii.

Tinea pedis. Forma veziculara a acestei boli cauzeaza vezicule, care se sparg si se acopera de cruste. Ele apar la nivelul talpii si intre degetele de la picioare. Infectia severa provoaca inflamatie, prurit si dificultate in mers.

Variola. Semnele si simptomele initiale includ febra inalta, stare de rau, prostratie, cefalee severa, durere de spate si durere abdominala. O eruptie maculopapuloasa se dezvolta la nivelul mucoasei orale, faringelui, fetei si antebratelor si apoi se extinde la nivelul trunchiului si membrelor inferioare. In decurs de 2 zile, eruptia devine veziculara si mai tarziu pustuloasa. Leziunile se dezvolta in acelasi timp, par identice, si sunt mai proeminete la nivelul fetei si extremitatilor. Pustulele sunt rotunde si ferme. Dupa 8-9 zile pustulele formeaza o crusta care ulterior se desprinde de piele, lasand in urma o cicatrice denivelata.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii