Trimite unui prieten Printeaza pagina

Eruptia papuloasa

Eruptia papuloasa este constituita din leziunile mici, proeminente, circumscrise, si uneori colorate (rosietice spre purpurii), cunoscute sub denumirea de papule. Poate sa apara oriunde pe corp, in variate configuratii si poate fi acuta sau cronica.

Eruptiile papuloase sunt intalnite in multe afectiuni cutanate, insa pot fi de asemenea rezultatul unor alergii sau boli infectioase neoplazice sau sistemice.

Cauze

Acnee vulgara. In aceasta afectiune, prin ruptura unor comedoane de mari dimensiuni apar papule, pustule, noduli sau chisturi inflamate si posibil dureroase si pruriginoase la nivelul fetei si, uneori pe umeri, piept si spate.

Antrax. Antraxul este o boala infectioasa acuta cauzata de bacilul gram negativ Bacillus anthracis. Aceasta boala poate aparea la persoanele expuse la animalele infectate. Antraxul cutanat apare atunci cand bacteria patrunde intr-o taietura sau o abraziune a tegumentului. Infectia debuteaza sub forma unei leziuni maculare sau papuloase mici, nedureroase sau pruriginoase, asemanatoare cu intepatura de insecta. In decurs de 1-2 zile se transforma intr-o vezicula, si apoi intr-un ulcer nedureros cu regiunea centrala necrozata.

Boala Fox-Fordyce. Boala Fox-Fordyce este caracterizata prin papule pruriginoase aparute la nivelul axilelor, regiunii pubiene si areolelor, asociate cu inflamatia glandelor sudoripare apocrine.

Dermatita periorala. Aceasta afectiune inflamatorie provoaca o eruptie eritematoasa de papule si pustule minuscule la nivelul santului nazo-labial, barbiei si buzei superioare. Leziunile pot cauza durere si prurit.

Dermatomiozita. Papulele Gottron sunt leziuni plane de culoare violet aparute pe partea dorsala a articulatiilor degetelor si pe ceafa si umeri. Ele sunt semne caracteristice ale acestei tulburari, precum este si coloratia liliacee a tesuturilor periorbitale si a marginilor pleoapelor. Aceste semne pot fi insotite de o eruptie maculara, eritematoasa, tranzitorie ce are o distributie malara pe fata si uneori pe scalp, frunte, gat, torace si brate.

Eritem migrator. Transmis prin muscatura de capusa, acest tulburare sistemica este caracterizata printr-o eruptie maculara sau papuloasa, ce apare initial ca o leziune unica (de obicei la nivelul piciorului) ce se extinde la periferie in timp ce dispare in regiunea centrala. Eruptia apare pe coapse, trunchi si brate, si reprezinta semnul timpuriu caracteristic bolii Lyme, desi 25% dintre pacienti nu dezvolta aceasta manifestare cutanata. Poate fi insotita de febra, frisoane, cefalee, stare de rau, greata, varsaturi, oboseala, durere de spate, si intepenirea gatului.

Eruptia polimorfa la lumina. Reactiile anormale la lumina pot produce eruptii papuloase, veziculare sau nodulare pe zonele expuse la lumina. Alte simptome includ prurit, cefalee si stare de rau.

Gonococcemie. In aceasta boala cronica cu transmitere sexuala, este caracteristica o eruptie maculara eritematoasa, desi pot aparea si fistule si petesii. Eruptia afecteaza de obicei palmele si talpile, si devine rapid maculo-papuloasa, veziculo-papuloasa si, frecvent, hemoragica. Se pot forma si bule. Leziune matura este proeminenta, are un centru necrotic de culoare cenusie, si este inconjurata de o zona eritematoasa. In general, se vindeca in 3-4 zile. Eruptiile sunt frecvent insotite de febra si dureri articulare.

Granulom anular. Granulomul anular produce papule care de obicei conflueaza, formand placarde. Papulele se extind periferic, formand un inel cu un centru normal sau usor infundat. Ele apar la nivelul picioarelor, mainilor sau degetelor, si pot fi pruriginoase sau asimptomatice.

HIV. Infectia cu HIV provoaca de obicei o eruptie maculo-papuloasa generalizata. Alte semne si simptome includ febra, stare de rau, durere in gat si cefalee.

Keratoza seboreica. In cadrul acestei afectiuni se dezvolta tumori benigne, initial sub forma unor papule mici, galbui-maronii, pe piept, spate sau abdomen, si ulterior se maresc.

Lichen plan. Papule discrete, plate, cu forma angulara sau poligonala, violete, frecvent marcate cu linii sau pete albe, sunt caracteristice acestei tulburari. Papulele pot fi lineare sau pot conflua in placarde, si apar de obicei in regiunea lombara si la nivelul organelor genitale, gleznelor, fetei anterioare a gambei si incheieturilor. Initial leziunile se dezvolta la nivelul mucoasei bucale ca o retea de papule sau placarde albe sau cenusii.

Lupusul eritematos sistemic. Lupusul eritematos sistemic este caracterizat printr-o eruptie „in fluture” de maculo-papule eritematoase sau placarde discoidale, eruptie ce apare intr-o distributie malara pe nas si obraji. Alte semne importante mai includ fotosensibilitate si artrita nedeformanta, in special la nivelul mainilor, picioarelor si articulatiilor mari.

Medicamente. Eruptii maculo-papuloase tranzitorii (de obicei pe trunchi) pot fi efecte secundare ale multor medicamente, precum antibiotice (tetraciclina, ampicilina, cefalosporine, sulfonamide), benzodiazepine (diazepam), litiu, saruri de aur, alopurinol, si salicilati.

Mononucleoza infectioasa. La 10 % din pacientii cu mononucleoza infectioasa, semnul timpuriu este o eruptie maculo-papuloasa asemanatoare rubeolei. Eruptia este in general precedata de cefalee, stare de rau si fatigabilitate. Poate fi insotita de durere in gat, limfadenopatie si de fluctuatia temperaturii. De asemenea, pot sa se dezvolte splenomegalia si hepatomegalia.

Mucinoza foliculara. In aceasta afectiune cutanata papulele sau placardele perifoliculare sunt insotite de alopecia proeminenta.

Parapsoriazis. Parapsoriazisul se aseamana cu psoriazisul, producand papule de dimensiuni mici spre moderate, asimptomatice, localizate in principal pe trunchi, maini si picioare.

Psoriazis. Psoriazisul debuteaza cu papule eritematoase mici la nivelul scalpului, pieptului,coatelor,genunchilor,spatelui, feselor si organelor genitale. Aceste papule sunt uneori pruriginoase si dureroase. Ulterior ele se maresc si conflueaza, formand placarde proeminente rosietice, acoperite de scuame argintii caracteristice. Aceste scuame pot sa cada usor sau se pot ingrosa, acoperind placardul.

Ptiriazis rozat. Ptiriazisul rozat debuteaza cu aparitia unei leziuni eritematoase, usor proeminente, ovale, cu un diametru cuprins intre 2 si 6 cm, ce se poate dezvolta oriunde pe corp. Dupa cateva zile pana la cateva saptamani apar placarde galbui sau eritematoase cu margini scuamoase pe trunchi, brate si picioare. Aceste zone pot fi asimptomatice sau usor pruriginoase, si se diminua de obicei prin expunere moderata la soare.

Ptiriazis rubra pilaris. Aceasta boala cronica rara produce initial o seboree scuamoasa pe scalp ce se extinde la fata si urechi. Ulterior se dezvolta zone eritematoase scuamoase pe palme si plante. Aceste zone se ingroasa, devin keratozice si pot dezvolta fisuri dureroase. Mai tarziu, pe maini si antebrate apar papule foliculare ce se raspandesc pe zone extinse la nivelul trunchiului, gatului siextremitatilor.

Rozaceea. Rozaceea este caracterizata prin eritem persistent, telangiectazie si eruptie recurenta de papule si pustule la nivelul fruntii, zonelor malare, nasului si barbiei. Ulterior, eruptiile apar mai frecvent iar eritemul se intensifica.

Sarcoidoza. Sarcoidoza poate produce manunchiuri de papule mici, eritematoase sau galbui-maronii in jurul ochilor si gurii, pe nas, pe mucoasa nazala, si pe portiune superioara a spatelui. Printre manifestari se mai numara dispnee, tuse neproductiva, fatigabilitate, artralgie, scadere in greutate, limfadenopatie, tulburari de vedere si disfagie.

Sarcom Kaposi. Aceasta boala neoplazica este caracterizata prin aparitia de macule sau papule purpurii sau albastrui de origine vasculara pe piele, mucoase si viscere.

Sifilis. O eruptie mucocutanata discreta, de culoare rosietica-maronie si limfadenopatia generalizata caracterizeaza debutul sifilisului secundar. Eruptia poate fi papuloasa, maculara, pustuloasa sau nodulara. Erupe de obicei la nivelul plicilor cutanate ale trunchiului si proximal pe brate, palme, plante, fata si scalp. Pacientul poate de asemenea prezenta cefalee usoara, stare de rau, anorexie, scadere in greutate, greata si varsaturi, durere in gat, febra slaba, alopecie temporara si unghii fragile.

Siringom. In aceasta tulburare, adenomul glandelor sudoripare produce o eruptie papuloasa eritematoasa sau galbuie pe fata (in special pe pleoape), gat si piept.

Variola. Semnele si simptomele initiale includ febra crescuta, stare de rau, prostratie, cefalee severa, durere de spate si durere abdominala. O eruptie maculo-papuloasa se dezvolta pe mucoasa orala, faringe, fata si antebrate si apoi se extinde la trunchi si picioare. In decurs de 2 zile eruptie devine veziculara si ulterior pustuloasa. Leziunile se dezvolta in acelasi timp, par indentice si sunt mai proeminente pe fata si extremitati. Pustulele sunt rotunde, ferme. Dupa 8-9 zile pustulele formeaza ocrusta care ulterior se separa de piele, lasand in urma o cicatrice adancita.

Vasculita necrotica. In aceasta tulburare sistemica ingramadirile de papule purpurice sunt frecvent intalnite. Unii pacienti pot dezvolta si febra slaba, cefalee, mialgie, artralgie si durere abdominala.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii