Trimite unui prieten Printeaza pagina

Eritemul facial „in fluture”

Eritemul facial „in fluture” este un semn caracteristic lupusului eritematos sistemic, insa poate de asemenea semnala alte afectiuni dermatologice.

Tipic, aceasta eruptie este distribuita la nivelul obrajilor si nasului. Eruptii similare pot aparea la nivelul gatului, scalpului si in alte regiuni ale corpului. Eritemul facial „in fluture” este uneori confundat cu o arsura solara deoarece poate fi agravata de razele ultraviolete; insa este mai consistent, mai bine delimitat si este mai ingrosat decat tegumentul inconjurator.

Cauze

Dermatita seboreica. In aceasta afectiune, papule si macule de diverse dimensiuni apar la nivelul obrajilor si nasului, sub forma unei eruptii cu aspect de fluture. Scalpul, barbia, sprancenele, unele portiuni ale fruntii, santul nazolabial sau trunchiul pot fi de asemenea implicate. Semnele si simptomele asociate includ cruste si fisuri (in special cand sunt implicate scalpul si urechile), prurit, roseata, blefarita, acnee severa si piele uleioasa.

Erizipel. Erizipelul cauzeaza leziuni de culoare rozacee sau purpurii, in principal la nivelul gatului si capului si frecvent de-a lungul santului nazolabial. Poate cauza basici cu continut hemoragic si purulent. Alte semne si simptome includ febra, frisoane, limfadenopatie cervicala si stare de rau.

Eruptie polimorfa la lumina. Eritemul facial „in fluture” apare sub forma de eritem, vezicule, placarde si multiple papule de mici dimensiuni. Provocata de razele ultraviolete, eruptia apare la nivelul obrajilor si nasului, bratelor si mainilor si alte zone ale corpului. Poate fi asociata cu prurit.

Lupus eritematos discoid. Lupusul eritematos discoid este o forma localizata a lupusului eritematos, caracterizat printr-o eruptie aparuta pe jumatate de fata sau pe toata fata. Aceasta eruptie este alcatuita din placarde bine delimitate, reliefate si eritematoase, cu atrofie in zona centrala. De asemenea, eruptia poate implica si scalpul, urechile, pieptul si orice parte a corpului expusa la soare. Telangiectazia, alopecia si hipo- sau hiperpigmentarea tegumentului pot fi intalnite mai tarziu in evolutia bolii. Alte semne asociate sunt eritemul conjunctival, marirea glandelor parotide, leziuni orale si tegument de culoare rosietic-albastrui la nivelul membrelor inferioare.

Lupus eritematos sistemic. Eritemul facial „in fluture” apare la 40% din pacientii cu lupus eritematos sistemic si se manifesta sub forma unei eruptii maculare, bine delimitata, rosietica si adesea scuamoasa. Eruptia poate fi tranzitorie la pacientii cu lupus eritematos sistemic acut sau poate evolua lent, interesand si fruntea, barbia, zona din jurul urechii si alte zone expuse. Manifestarile cutanate asociate includ alopecie, leziuni ale mucoaselor, eritem al palmelor si degetelor, eritem si edem periunghial, telangiectazia bazei unghiilor sau pleoapelor, purpura, petesii si echimoza.

Medicamente. Hidralazina si procainamida pot cauza un sindrom asemanator lupusului.

Rozacee. Initial, eruptia poate aparea sub forma unui eritem proeminent, interminent, nescuamos, limitat la jumatatea inferioara a nasului sau interesand barbia, obrajii si fruntea. Pe masura ce rozaceea se dezvolta, durata eruptiei se mareste. In loc sa dispara dupa fiecare episod, eruptia variaza ca intensitate si este frecvent insotita de telangiectazie. In rozaceea avansata, pielea este uleioasa, cu papule, pustule, noduli si telangiectazie limitata la partea centrala a fetei.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii