Trimite unui prieten Printeaza pagina

Eritemul

Eritemul reprezinta coloratia rosiretica a pielii si este cel mai frecvent semn al inflamatiei sau eritatiei cutanate.

Eritemul apare din cauza dilatatiei sau congestiei vaselor de sange. Coloratia pielii poate varia de la rosu aprins la pacientii cu afectiuni acute, la maroniu la bolnavii cu stari cronice.

Eritemul rezulta de obicei in urma schimbarilor aparute la nivelul arterelor, venelor si vaselor mici de sange, schimbari ce duc la intensificarea perfuziei vaselor mici de sange. Medicamentele si mecanismele neurogenice pot permite cresterea fluxului sanguin de la nivelul vaselor sanguine mici. Eritemul poate fi de asemenea cauzat de traumatizarea si lezarea tesutului, de modificari ale tesuturilor conjunctive care maresc vizibilitatea vaselor sanguine, si de anumite afectiuni rare.

Cauze

Arsuri. Arsurile termice, eritemul si edemul apar primele, fiind posibil urmate de vezicule si de alte semne care variaza in functie de severitatea arsurii. Arsurile provocate de radiatiile ultraviolete, precum arsurile solare, cauzeaza eritem tardiv si sensibilitate pe zonele de piele expuse.

Artrita reumatoida. Eritemul apare la nivelul articulatiilor afectate, alaturi de caldura, edem, durere si rigiditate. Simptomele timpurii includ stare de rau, fatigabilitate mialgie, rigiditate. Pe masura ce boala evolueaza, apar atrofie musculara, eritem palpar, edem generalizat si deformari structurale.

Boala hepatica cronica. Orice afectiune hepatica cronica, precum ciroza, poate cauza vasodilatatie locala si eritem palmar alaturi de icter, prurit, xantoame, angioame si semne sistemice caracteristice.

Boala Raynaud. In aceasta tulburare, pielea de pe maini si picioare se raceste si se inalbeste dupa expunerea la frig si stres, iar mai tarziu devine calda si de culoare rosie-purpurie.

Candidoza. Cand aceasta infectie fungica afecteaza pielea, produce eritem si o eruptie papuloasa, scuamoasa la nivelul axilelor, gatului, ombilicului si zonei inghinale. Mici pustule apar frecvent la periferia eruptiei.

Celulita. Aceasta infectie bacteriana a pielii si tesuturilor subcutanate provoaca eritem, sensibilitate si edem.

Degeraturi. Degeraturile de gradul I confera tegumentului afectat o culoare cenusie, urmata de o culoare albastruie-rosietica intensa ce apare prin reincalzire. Modificarea de culoare poate fi urmata de aparitia de bule, amorteala si necroza tisulara.

Dermatita. Eritemul este frecvent intalnit in cazul dermatitelor. In dermatita atopica, eritemul si pruritul intens preced aparitia unor papule de mici dimensiuni. Acestea se dezvolta mai ales la nivelul plicilor cutanate ale extremitatilor, gatului si pleoapelor. Dermatita de contact se dezvolta dupa expunerea la un agent iritant. Ea produce rapid eritem si vezicule, bule sau ulceratii pe tegumentul expus. In dermatita seboreica, eritemul apare alaturi de leziuni rosietice sau galbui. Aceste leziuni sunt bine delimitate, avand uneori forma circulara si fiind acoperite de scuame uleioase. Apar de obicei la nivelul scalpului, sprancenelor, urechilor, plicilor nazo-labiale, insa pot forma o eruptie „in fluture” pe fata sau se poate muta pe torace sau la plicile cutanate de pe trunchi.

Dermatomiozita. Dermatomiozita produce o eruptie liliacee pe fata, gat, torace si paturile unghiale.

Eritem anular centrifug. Papule rozacee de mici dimensiuni apar pe trunchi, fese si pe fata interna a coapselor.

Eritem multiform. Eritemul multiform se dezvolta ca rezultat al sensibilitatii medicamentoase dupa o infectie (cel mai frecvent infectie cu herpes simplex sau micoplasma), alergii sau sarcina. Jumatate din cazuri sunt de origine idiopatica.

Eritem nodos. Afectiune caracterizata prin eruptie bilaterala spontana de noduli eritematosi sensibili. Aceste leziuni ferme si rotunde apar de obicei la nivelul genuchilor si gleznelor, insa se pot dezvolta si pe fese, brate, gambe si trunchi. Alte efecte includ febra usoara, frisoane, stare de rau, durere musculara si articulara si, posibil, edem al picioarelor si gleznelor.

Erizipel. Erizipelul este caracterizat prin aparitia unor leziuni rosietice, bine delimitate, sensibile, calde si uneori proeminente, in principal la nivelul fetei, gatului si uneori pe extremitati. Dupa 2-3 zile se pot dezvolta bule cu continut purulent. Alte semne si simptome includ febra, frisoane, limfadenopatie cervicala, voma, cefalee, durere in gat, caldura si sensibilitate in zona afectata si, posibil, alopecie.

Eruptie polimorfa la lumina. Aceasta boala produce eritem, vezicule, placarde si papule multiple de mici dimensiuni la nivelul pielii expuse la soare. Pruritul poate fi de asemenea intalnit.

Fasceita necrozanta. Fasceita necrozanta debuteaza de obicei cu aparitia unei zone de eritem bland, ce isi modifica rapid culoarea de la rosu la purpuriu, si apoi albastru. Dezvoltarea de bule cu continut lichidian indica progresia rapida a procesului de necroza. Dupa 7-10 zile, pielea moarta incepe sa se separe la marginile eritemului, evidentiind necroza intensa a tesutului subcutanat. Alte manifeastari includ febra, hipovolemie si, in stadiul tardiv, hipotensiune si insuficienta respiratorie.

Guta. Aceasta boala, ce afecteaza in general barbatii cu varste cuprinse intre 40-60 ani, este caracterizata prin eritem cutanat la nivelul articulatiei afectate.

Intertrigo. In intertrigo, frictiunea pielii cauzeaza un eritem simetric ce poate fi insotit de durere si prurit. Tipic, eritemul apare in plicile cutanate. In cazurile severe, pielea poate capata o culoare rosie intensa cu eroziuni si maceratie.

Lupus eritematos. Lupusul eritematos sistemic cat si cel discoid pot produce un eritem caracteristic „in fluture”.

Medicamente. Multe medicamente pot cauza eritem.

Psoriazis. In aceasta boala apar scuame albe-argintii pe o baza eritematoasa la nivelul coatelor, genunchilor, pieptului si scalpului.

Radioterapie. Radioterapia poate produce eritem si edem in primele 24 de ore. Pe masura ce eritemul trece, pielea capata o culoare maronie deschisa.

Reactii alergice. Alimentele, medicamentele, diverse substante chimice si alti alergeni pot provoca o reactie alergica si eritem. O reactie alergica localizata produce de asemenea eruptii cutanate reliefate si edem. Anafilaxia produce un eritem spontan sub forma de urticarie. De asemenea, determina edem facial, diaforeza, slabiciune, bronhospasm cu dispnee si tahipnee, soc cu hipotensiune si tegument rece si umed, si, posibil, edem al cailor respiratorii.

Rozacee. Eritemul imprastiat se dezvolta initial pe centrul fetei si este urmat de telagiectazii superficiale, papule, pustule si noduli.

Rubeola. In rubeola se dezvolta o eruptie eritematoasa rozacee, care se extinde rapid la trunchi si extremitati. Eruptia urmeaza de regula unor manifestari precum febra, cefalee, stare de rau, durere in gat, limfadenopatie, durere articulara si coriza.

Sindrom de soc toxic. Sindromul de soc toxic provoaca un eritem difuz spontan sub forma unei eruptii maculare. Este insotit de febra inalta, mialgie, voma, diaree severa si hipotensiune brusca care duce la soc.

Sindrom Kawasaki. Aceasta boala, ce afecteaza in principal copiii cu varste de sub 5 ani, produce frecvent o eruptie sau eritem. Boala poate cauza o afectare cardiaca grava si chiar deces daca nu este descoperita si tratata rapid. Printre manifestarile caracteristice se mai numara febra, injectarea conjunctivala si limfadenopatia.

Tromboflebita. Desi tromboflebita este uneori asimptomatica, ea poate produce eritem deasupra venei inflamate. Febra, frisoanele si starea de rau pot insoti durerea, caldura si induratia localizate.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii