Trimite unui prieten Printeaza pagina

Epifora (lacrimarea excesiva)

Epifora este definita ca o scurgere excesiva de lacrimi.

Lacrimile au rolul de a proteja si lubrifia ochiul, mentinand epiteliul corneean umed si indepartand corpii straini. Lacrimarea excesiva apare in urma drenajului inadecvat al lacrimilor, datorat obstructiei sistemului de drenaj lacrimal sau malpozitiei pleoapei inferioare.

Lacrimarea reflexa este cauzata de orice perturbare a epiteliului corneean.

Cauze

Abraziune corneeana. Abraziunea corneeana cauzeaza epifora si durere corneeana severa, ce este agravata prin clipit. Manifestarile asociate cuprind senzatie de corp strain, vedere incetosata, injectare conjunctivala si fotofobie.

Abraziunea sau corpii straini conjunctivali. Lacrimarea excesiva poate insoti injectarea conjunctivala localizata, durerea oculara severa si fotofobia.

Blefarofimoza. Epifora si keratita sunt semne comune ale acestei afectiuni.

Conjunctivita. In conjunctivita, lacrimarea excesiva este insotita de injectarea conjunctivala si prurit.

Corpi straini corneeni. Cand un corp strain ramane prins in cornee, pacientul prezinta epifora, vedere incetosata, senzatie de corp strain, fotofobie, durere oculara, mioza si injectare conjunctivala.

Dacriocistita. Lacrimarea excesiva si secretia purulenta sunt principalele plangeri in aceasta afectiune, care afecteaza de obicei doar un singur ochi. Semnele si simptomele asociate includ durere si sensibilitate in jurul sacului lacrimal, cu edem palpebral marcat si roseata in apropierea punctului lacrimal.

Episclerita. De obicei unilaterala, episclerita cauzeaza epifora, fotofobie si, in cazul in care sclera este inflamata, durere si sensibilitate oculara la palpare.

Herpes zoster. Epifora apare de obicei cand herpes zoster afecteaza nervul trigeminal. Este insotita de durere faciala si oculara unilaterala severa, care este urmata in cateva zile de o eruptie veziculara.

Medicamente. Medicamentele miotice, precum pilocarpina, pot determina lacrimare excesiva.

Psoriazis vulgar. Cand leziunile psoriazice afecteaza pleoapele si se extind la conjunctiva, ele pot cauza iritatie, lacrimare excesiva si senzatie de corp strain.

Sclerita. Aceasta afectiune cronica rara cauzeaza lacrimare excesiva, fotofobie si durere oculara severa cu sensibilitate la palpare.

Sindrom Raeder. Sindromul Raeder este caracterizat prin atacuri periodice de durere nevralgica unilaterala la nivelul fetei. Pacientul poate prezenta epifora, ptoza, diplopie, enoftalmie, raspuns pupilar anormal, cefalee si anhidroza fetei si gatului.

Sindromul ochilor uscati. Uscarea excesiva a corneei si conjunctivei poate cauza stimularea reflexa a glandei lacrimale si epifora.

Tireotoxicoza. Tireotoxicoza cauzeaza epifora, ce afecteaza de regula ambii ochi. Alte manifestari oculare includ ptoza, edem palpebral, fotofobie, senzatie de corp strain, injectare conjunctivala, diplopie si, uneori, exoftalmie.

Trahom. Semn timpuriu al trahomului, epifora este insotita de foliculi conjunctivali vizibili, pleoape edematoase si rosietice, durere, fotofobie.

Ulcer corneean. In aceasta boala, epifora este insotita de fotofobie severa si durere oculara. De obicei, ulcerul corneean debuteaza cu o durere care se agraveaza in timpul clipirii. Ulcerele pot de asemenea cauza vedere incetosata, injectare conjunctivala si o cornee opaca alba.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii