Trimite unui prieten Printeaza pagina

Enurezia

Enurezia se refera de obicei la incontinenta urinara nocturna ce apare la copiii cu varste peste 5 ani. Rar, acest semn poate apare si in perioada de adult.

Enurezia se intalneste mai frecvent la baieti. Poate fi clasificata in enurezie primara si secundara. In eunurezia primara, copilul nu a capatat niciodata control asupra urinarii. Cea secundara se manifesta la copiii care au capatat control asupra vezicii urinare (de cel putin 3 luni), insa l-au pierdut.

Factorii care contribuie la aparitia enureziei sunt dezvoltarea tarzie a controlului muschiului detrusor, somnul neobisnuit de profund, tulburarile organice (ex., infectii sau obstructii ale tractului urinar) si stresul psihologic. Stresul psihologic, probabil cel mai important factor cauzator, rezulta cel mai frecvent in urma unor intamplari traumatizante (ex., divortul parintilor, mortea unei persoane dragi, etc.). Copilul poate fi rusinat sa discute despre problema sa, fapt ce intensifica stresul psihologic.

Cauze

Hiperactivitatea muschiului detrusor. Contractiile involuntare ale muschiului detrusor pot cauza enurezie primara sau secondara, asociata cu nevoia imperioasa de a urina, urinari frecvente si cu incontinenta urinara. De asemenea, sunt prezente semne si simptome de infectie a tractului urinar.

Infectia tractului urinar. La copii, majoritatea infectiilor tractului urinar produc enurezie secundara. Manifestarile asociate includ urinari frecvente si nevoia imperioasa de a urina, disurie si hematurie. De asemenea, pot aparea durere in portiunea inferioara a spatelui, fatigabilitate si disconfort in zona suprapubiana.

Obstructia tractului urinar. Desi provoaca de obicei incontinenta diurna, aceasta tulburare poate produce si enurezie primara sau secundara, precum si durere in flanc sau in regiunea inferioara a spatelui, distensie abdominala, urinari frecvente, disurie, diminuarea fluxului urinar, hematurie si debit urinar variabil.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii