Trimite unui prieten Printeaza pagina

Egofonia

Egofonia este o tulburare caracterizata prin modificare sunetelor vocale, observata la auscultatia plamanilor. Un test pozitiv de egofonie indica faptul ca in interiorul sau in jurul plamanilor s-a acumulat lichid sau ca s-a format un tesut fibros in plamani.

Termenul de egofonie provine din doua cuvinte grecesti care inseamna „capra” si „sunet”. Aceasta denumire i-a fost atribuita tulburarii datorita faptului ca modificarea sunetului literei A in litera E face ca vocea pacientului sa se asemene cu behaitul caprei.

Egofonia este evidenta doar atunci cand se asculta plamanii pacientului cu stetoscopul, deoarece aceasta modificare sonora nu poate fi detectata in vorbirea normala. Insa, pacientul poate prezenta o voce nazala.

Cauze

Efuziunea pleurala. Persoanele cu efuziune pleurala pot prezenta o acumulare de fluid in jurul plamanilor, tulburare care ingreuneaza expansiunea plamanilor la capacitatea lor maxima.

Pneumonie (consolidare pulmonara). In pneumonie, lichidul se acumuleaza in plamanii pacientului, perturband schimburile gazoase in anumite zone ale plamanilor.

Fibroza pulmonara idiopatica. Fibroza pulmonara idiopatica este o afectiune caracterizata prin aparitia de tesut fibros (cicatricial) in interiorul plamanilor, afectand functia acestora.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii