Trimite unui prieten Printeaza pagina

Edemul picioarelor

Edemul picioarelor este un semn frecvent, care apare atunci cand lichidul interstitial se acumuleaza in exces in unul sau in ambele picioare. Edemul poate afecta doar laba piciorului si glezna, sau se poate extinde pana la coapse.

Edemul picioarelor poate fi cauzat de afectiuni vasculare, traumatisme si anumite tulburari cardiace si osoase, care perturba echilibrul lichidian normal.

De asemenea, diverse mecanisme nepatologice pot contribui la aparitia acestui edem. De exemplu, statul in picioare prelungit sau imobilizarea indelungata pot cauza edem ortostatic bilateral. Tensiunea venoasa crescuta, ce apare in stadiul avansat al sarcinii, poate determina edem al gleznelor. Dresurile sau jartierele stramte pot cauza edem al membrelor inferioare.

Cauze

Arsuri. Un edem usor spre sever, durere si afectare tisulara pot aparea in decurs de 2 zile de la o arsura a piciorului.

Celulita. Cauzata de o infectie streptococica sau stafilococica care afecteaza de obicei membrele inferioare, celulita produce edem si coloratia pielii, impreuna cu eritem, caldura si sensibilitate in zona afectata.

Ciroza. Ciroza cauzeaza frecvent edem bilateral, asociat cu ascita, icter si cresterea in dimensiuni a abdomenului.

Hipoproteinemie. Pacientii malnutriti pot dezvolta edem bilateral al picioarelor secundar scaderii proteice si presiunii osmotice.

Insuficienta cardiaca. Edemul bilateral al picioarelor este un semn timpuriu al insucifientei cardiace drepte. Alte semne si simptome includ crestere in greutate in ciuda anorexiei, greata, tensiune in piept, hipotensiune, paloare, tahipnee, dipsnee, ortopnee, dispnee paroxistica nocturna, palpitatii, galop ventricular. Edemul gleznelor, hepatomegalia, hemoptizia si cianoza semnaleaza o insuficienta cardiaca mai avansata.

Insuficienta venoasa cronica. Edemul unilateral sau bilateral al picioarelor apare la pacientii cu aceasta afectiune, care afecteaza in general femeile.

Intoxicatia cu venin. Un edem localizat (moderat spre sever) se poate dezvolta la locul muscaturii sau intepaturii, alaturi de eritem, durere, urticarie, prurit si senzatie de arsura.

Medicamente. Edemul picioarelor poate fi provocat de diverse medicamente, precum estrogen, contraceptive, litiu, antiiflamatoare nesteroidiene, vasodilatatoare si medicamente care cauzeaza retentia de sodiu in organism.

Osteomielita. Cand osteomielita afecteaza membrul inferior, produce de obicei un edem localizat, usor spre sever, care se poate extinde la articulatia invecinata.

Sindrom nefrotic. Sindromul nefrotic este intalnit frecvent la copii, si cauzeaza un edem bilateral al picioarelor. Este ascoiat cu poliurie si edem palpebral.

Teste de diagnostic. Venografia este o cauza rara a edemului piciorului.

Traumatimele membrelor inferioare. Un edem localizat se poate forma in jurul traumatismului.

Tromboflebita. Atat tromboflebita venoasa superficiala, cat si cea venoasa profunda pot cauza edem unilateral al piciorului. Tromboflebita venoasa profunda poate fi asimptomatica, sau poate cauza durere, caldura si cianoza in piciorul afectat, precum si febra, frisoane si stare de rau. Tromboflebita venoasa superficiala provoaca durere, caldura, roseata, sensibilitate si induratie de-a lungul venei afectate.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii