Trimite unui prieten Printeaza pagina

Edemul generalizat

Semn frecvent intalnit la pacientii grav bolnavi, edemul generalizat reprezinta acumularea excesiva de lichid intertitial in organism. Severitatea sa variaza mult. Edemul slab poate fi dificil de detectat, in special daca pacientul este obez.

Edemul generalizat este de obicei cronic si progresiv. Poate fi cauzat de afectiuni cardiace, renale, endocrine sau hepatice, precum si de arsuri grave, malnutritie sau anumite medicamente sau tratamente.

Factorii comuni, responsabili de aparitia edemului, sunt hiperalbuminemia si ingestia sau retentia crescuta de sodiu, ambele influentand presiunea osmotica. Edemul ciclic, asociat cu secretia crescuta de aldosteron, poate fi intalnit la femei in premenopauza.

Cauze

Arsuri. Edemul si afectarea tisulara asociata variaza in functie de severitatea arsurii. Edemul generalizat grav poate sa apara in decurs de 2 zile de la o arsura majora. Edemul localizat poate fi intalnit la arsurile mai putin severe.

Ciroza. Semn tardiv al cirozei cronica, edemul debuteaza de obicei la nivelul picioarelor si coapselor si poate evolua spre anasarca. Semnele si simptomele asociate includ durere abdominala, anorexie, greata si varsaturi, hepatomegalie, ascita, icter, prurit, tendinta la sangerare, letargie, si asterixis.

Edem angioneurotic sau angioedem.  Atacurile recurente de edem acut, nedureros si nedeformant, ce implica tegumentul si mucoasele (in special mucoasa tractului respirator), fata, gatul ,buzele, laringele, mainile, picioarele, organele genitale si viscerele, pot fi rezultatul unei alergii alimentare si medicamentoase sau al stresului emotional, sau pot fi ereditare. Durerea abdominala, greata, varsaturile si diareea insotesc edemul visceral. Dispneea si stridorul acompaniaza edemul laringian grav.

Efuziune pericardica. In efuziunea pericardica, edemul generalizat poate fi mai proeminent la nivelul bratelor si picioarelor. Poate fi insotit de durere in piept, dispnee, ortopnee, tuse neproductiva, frictiune pericardica, distensia venei jugulare, disfagie si febra.

Enteropatia cu pierdere de proteine. In aceasta boala, nivelele crescute de albumine duc la edem generalizat progresiv. Pacientul mai poate prezenta febra usoara si durere abdominala cu diaree hemoragica si steatoree.

Insuficienta cardiaca. Edemul generalizat sever si, ocazional, anasarca pot urma edemului membrelor inferioare, tardiv in insuficienta cardiaca. Edemul se poate diminua prin exercitii fizice sau elevarea membrelor, si este de obicei mai intens la sfarsitul zilei. Printre alte semne tardive clasice se numara hemoptizia, cianoza, hepatomegalia, si galop ventricular.Tipic, pacientul prezinta tahipnee, palpitatii, hipotensiune, cresterea in greutate in pofida anorexiei, greata, diaforeza si paloare.

Insuficienta renala. Edemul generalizat este un semn tardiv al insuficientei renale acute. In insuficienta cronica, este mai putin probabil ca edemul sa devina generalizat. Severitatea sa depinde de gradul de acumulare in exces a fluidelor. Ambele forme de insuficienta renala cauzeaza oligurie, anorexie, greata si varsaturi, somnolenta, confuzie, hipertensiune, dispnee, ameteala si paloare.

Malnutritie. Anasarca din aceasta tulburare poate masca degenerarea musculara grava. Malnutritia cauzeaza tipic slabiciune musculara, letargie, anorexie, diaree, apatie, tegument uscat si ridat si semne de anemie, precum ameteala si paloare.

Medicamente. Orice medicament care cauzeaza retentie de sodiu poate agrava sau cauza edem generalizat. Exemplele includ medicamentele antihipertensive, corticosteroizii, steroizii anabolizanti si androgeni, estrogenii, si antiinflamatoarele nesteroidiene, precum ibuprofenul.

Mixedem. In aceasta forma severa de hipotiroidism, edemul generalizat este insotit de piele uscata, lipsita de elasticitate, ceroasa si pala, fata umflata si lasarea pleoapelor superioare. Manifestarile asociate includ facies de masca, caderea parului, raguseala, crestere in greutate, fatigabilitate, intoleranta la rece, bradicardie, hipoventilatie, constipatie, distensie abdominala, menoragie, impotenta si infertilitate.

Pericardita. Precum insuficienta cardiaca dreapta, aceasta boala debuteaza de obicei cu un edem al bratelor si picioarelor, ce poate evolua spre edem generalizat. Alte semne si simptome includ ascita, semn Kussmaul, dispnee, oboseala, slabiciune, distensie abdominala si hepatomegalie.

Sindrom nefrotic. Desi sindromul nefrotic este caracterizat prin edem generalizat, edemul este initial localizat in jurul ochilor. Anasarca se dezvolta in cazurile severe, crescand greutatea corporala cu pana la 50%. Alte semne si simptome comune includ ascita, anorexie, oboseala, stare de rau, depresie si paloare.

Soc septic. Semn tardiv al acestei afectiuni grave, edemul generalizat se dezvolta de obicei rapid. Edemul este deformant si sever. Este insotit de piele rece, hipotensiune, oligurie, tahicardie, cianoza, sete, anxietate si semne ale insuficientei renale.

Tratamente. Infuziile intravenoase cu solutie salina si alimentarea pe cale intravenoasa pot cauza exces de fluide si sodiu, ducand la edem generalizat, in special la pacientii cu boli cardiace sau renale.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii