Trimite unui prieten Printeaza pagina

Edemul facial

Edemul facial se refera la o umflare faciala localizata (ex. in jurul ochilor) sau mai generalizata, ce se poate extinde la gat si brate. Ocazional dureros, edemul facial se poate dezvolta brusc sau treptat. Uneori precede debutul unui edem periferic sau generalizat.

Edemul facial rezulta in urma perturbarii presiunilor hidrostatica si osmotica, care controleaza transferul de lichide intre artere, vene si limfatice. Poate fi cauzat de afectiuni vasculare, inflamatorii si sistemice, de traumatisme, alergii, malnutritie si de efectele anumitor medicamente, teste si tratamente.

Cauze

Abces parodontal. Abcesul parodontal apare de obicei datorita unei igiene precare, fiind cauzat de microorganisme anaerobe. Poate provoca edem pe partea afectatata a fetei, durere, caldura, eritem si o secretie purulenta la nivelul dintelui afectat.

Abces periamigdalian. Aceasta complicatie a amigdalitei poate cauza edem facial unilateral. Alte semne si simptome cheie includ durere puternica in gat, umflarea gatului, salivatie excesiva, adenopatie cervicala, febra, frisoane si stare de rau.

Arsurile faciale. Arsurile pot cauza un edem intins, ce ingreuneaza respiratia. Manifestarile aditionale includ inrosirea mucoasei, sputa de culoare inchisa si semne de detresa respiratorie, precum stridor inspirator.

Celulita orbitala. Debutul brusc al edemului periorbital marcheaza aceasta afectiune inflamatorie. El poate fi insotit de o scurgere purulenta unilaterala, hiperemie, exoftalmie, injectare conjunctivala, limitarea miscarilor extraoculare, febra si durere orbitala extrema.

Chalazion. Un chalazion cauzeaza edem localizat si sensibilitatea pleoapei afectate, asociate cu prezenta unei mici umflaturi rosietice pe suprafata conjunctivei.

Conjunctivita. Conjunctivita este o inflamatie ce cauzeaza edem palpebral, lacrimare excesiva si senzatie de arsura si mancarime a ochilor.

Dacrioadenita. Edemul periorbital sever caracterizeaza dacrioadenita, ce poate de asemenea cauza injectare conjunctivala, scurgeri purulente si durere in zona temporala.

Dacriocistita. Inflamatia sacului lacrimal provoaca edem palpebral proeminent si lacrimare constanta. In cazurile acute, durerea si sensibilitatea din vecinatatea sacului lacrimal insotesc o scurgere purulenta.

Dermatomiozita. Edemul periorbital se dezvolta treptat in aceasta boala rara. O eruptie liliacee si pruriginoasa apare la nivelul nasului, obrajilor si fruntii. De asemenea, pot fi intalnite eritem localizat sau difuz, durere oculara si febra.

Herpes zoster oftalmic. In herpesul zoster oftalmic, pleoapele edematoase si rosietice sunt de obicei insotite de lacrimare excesiva si secretii seroase. Durerea faciala severa unilaterala poate apare cu cateva zile inainte de eruptia veziculara.

Interventii chirurgicale si transfuzii. Edemul facial poate rezulta in urma interventiilor chirurgicale de la nivelul craniului, nasului sau maxilarelor, sau in urma unei transfuzii sanguine ce provoaca o reactie alergica.

Malnutritie. Malnutritia severa cauzeaza edem facial urmat de edemul membrelor inferioare. Semnele si simptomele asociate includ atrofie si slabiciune musculara, anorexie, diaree, letargie, piele uscata, par rar si fragil, si puls si rata respiratorie scazute.

Medicamente. Utilizarea indelungata a glucocorticoizilor poate produce edem facial. Orice medicament ce provoaca o reactie alergica (ex. aspirina, antipiretice, penicilina, etc.) poate avea acelasi efect.

Mixedem. Mixedemul cauzeaza edem facial generalizat, piele uscata, caderea parului si semne de hipotiroidism.

Orjelet. De obicei, orjeletul produce edem palpebral localizat, eritem si durere.

Osteomielita. Cand osteomielita afecteaza osul frontal, poate cauza edem al fruntii, precum si febra, frisoane, cefalee si piele rece si palida.

Preeclampsie. Edemul fetei, mainilor si gleznelor este un semn timpuriu al acestei afectiuni a sarcinii. Alte manifestari caracteristice includ crestere excesiva in greutate, cefalee severa, vedere incetosata, hipertensiune, etc.

Reactie alergica. Edemul facial poate caracteriza atat reactiile alergice locale cat si anafilaxia. O reactie locala provoaca edem facial, eritem si urticarie. Edemul cailor aeriene cauzeaza raguseala, stridor, bronhospasm cu dispnee si tahipnee.

Rinita alergica. In rinita alergica, pleoapele rosietice si edematoase sunt insotide de stranuturi paroxistice, prurit al nasului si ochilor si rinoree apoasa. De asemenea, pacientul poate dezvolta congestie nazala, lacrimare excesiva, cefalee, durere sinusala si, uneori, febra si stare de rau.

Sindrom de vena cava superioara. Sindromul de vena cava superioara produce treptat edem al fetei si gatului, insotit de distensia venelor jugulara si toracica. El cauzeaza de asemenea cefalee, tulburari de vedere si vertij.

Sindrom Melkersson-Rosenthal. Edemul facial, paralizia faciala si fisurile linguale sunt trei semne caracteristice ale acestei afectiuni rare.

Sindrom nefrotic. Frecvent primul semn al sindromului nefrotic, edemul periorbital precede edemul abdominal. Manifestarile asociate includ crestere in greutate, greata, anorexie, letargie, oboseala si paloare.

Sinuzita. Sinuzita frontala poate cauza edem al fruntii si pleoapelor. Sinuzita maxilara produce edem in zona maxilara, precum si stare de rau, marirea in volum a gingiilor si trismus. Ambele tipuri de sinuzita sunt insotite de durere faciala, febra, congestie nazala, o scurgere nazala purulenta si mucoasa nazala umflata si rosietica.

Trahom. In trahom, edemul afecteaza pleoapele si conjunctiva, si este insotit de durere oculara, lacrimare excesiva, fotofobie si scurgeri oculare.

Traumatisme faciale. Intinderea edemului variaza in functie de tipul traumatismului. De exemplu, o contuzie poate cauza un edem localizat, in timp ce o fractura nazala sau maxilara provoaca un edem mai generalizat. Manifestarile asociate depind de asemenea de tipul traumatismului.

Teste de diagnostic. O reactie alergica la mediul de contrast utilizata in testele radiologice poate produce edem facial.

Tromboza sinusului cavernos. Tromboza sinusului cavernos este o afectiune rara, dar grava, ce poate fi benigna cu edem unilateral ce progreseaza rapid spre edem bilateral al fruntii, bazei nasului si pleoapelor. De asemenea, poate produce frisoane, febra, cefalee, greata, letargie, exoftalmie si durere oculara.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii