Trimite unui prieten Printeaza pagina

Ecolalia

Ecolalia este o tulburare caracterizata prin repetarea cuvintelor rostite de o alta persoana. Ecolalia poate fi intalnita intr-o varietate de stari patologice, precum sindromul Tourette, boala Alzheimer, boala Pick, schizofrenie, leziuni ale lobului frontal, etc. Pana la 75% dintre persoanele cu autism prezinta o anumita forma de ecolalie.

Exista 2 tipuri de ecolalie: imediata si intarziata.

De departe, cea mai intalnita forma este ecolalia imediata, in care bolnavul repeta cuvintele sau frazele aproape imediat dupa ce acestea sunt rostite de interlocutor. Ecolalia intarziata este caracterizata prin repetarea cuvintelor sau frazelor dupa mai multe ore, zile sau saptamani dupa ce au fost auzite prima data.

Ecolalia poate include repetarea unei parti din propozitia auzita sau repetarea intregii propozitii, imitandu-se uneori chiar si accentul si tonul interlocutorului.

Ecolalia poate apare in cursul dezvoltarii normale a vorbirii si se diminua de obicei odata cu inaintarea in varsta.

Tulburarea este adesea un fenomen prezent la persoanele cu autism, sindrom Tourette si alte forme de tulburari de dezvoltare sau stari psiho-patologice, care cauzeaza repetarea ultimelor cuvinte sau silabe auzite de bolnav. In unele situatii poate reprezenta o incercare de comunicare, in timp ce in altele, este doar o repetitie fara sens.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii