Trimite unui prieten Printeaza pagina

Echimozele periorbitale (ochii de raton)

Ochii de raton sunt echimoze periorbitale bilaterale ce nu sunt rezultatul traumatismelor tesuturilor moi faciale. Fiind de regula un indicator al fracturii bazei craniului, acest semn se dezvolta atunci cand fractura fisureaza meningele si cauzeaza scurgerea sinusurilor caversoase in vilii arahnoidieni si in sinusurile craniene.

Echimozele periorbitale pot fi singurul indicator al fracturii bazei craniului ce nu este intotdeauna vizibila pe radiografii. Aparitia lor semnaleaza nevoia unei examinari riguroase pentru a detecta orice trauma de fond deoarece o fractura a bazei craniului poate leza nervi cranieni, vase de sange si trunchiul cerebral. Echimozele periorbitale pot de asemenea aparea dupa o operatie de craniotomie, daca aceasta provoaca ruperea meningelui.

Cauze

Fractura bazei craniului. Aceasta leziune produce echimoze periorbitale dupa un traumatism cranian ce nu implica zona orbitala. Semnele si simptomele asociate variaza in functie de locul fracturii si pot include hemoragie faringiana, epistaxis, rinoree, otoree si bombarea membranei timpanice datorita acumularii de sange sau lichid cerebrospinal. Pacientul poate prezenta tulburari de auz, cefalee, greata, varsaturi, parestezii de nervi cranieni si alterarea nivelului de constienta.

Interventii chirurgicale. Echimozele periorbitale ce apar dupa o craniotomie pot indica o rupere a meningelui si sangerare in sinusuri.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii