Trimite unui prieten Printeaza pagina

Echimoza (vanataia)

Echimoza este definita ca o mica hemoragie la nivelul mucoaselor sau tegumentului. Este cunoscuta si sub denumirea de vanataie sau contuzie.

Echimoza se datoreaza de obicei unui traumatism, care cauzeaza ruptura vaselor de sange si acumularea de sange in tesuturile inconjuratoare. Astfel, pe piele apare o pata de culoare albastruie cu un diametru de peste 1 cm. Vanataile mai mici sunt clasificate ca purpura, daca au diametru de minim 3 mm, sau petesii, daca sunt au dimensiuni mai mici.

Echimoza prezinta mai multe stadii de evolutie, vizibile mai ales la persoanele cu un ten deschis la culoare.

Initial, apare o umflatura sensibila de culoare rosietica sau purpurie. Umflatura poate creste in dimesiuni datorita acumularii de sange in tesuturi. Dupa 2-3 zile echimoza va capta o culoare albastruie sau chiar negricioasa, iar dupa 5-10 zile devine verde sau chiar galbuie. Dupa 10-14 zile echimoza este de culoare maroniu deschis, si se deschide treptat la culoare pana ce dispare definitiv. Majoritatea echimozelor dispar in decurs de 2 saptamani.

Cauze

Echimoza apare atunci cand un traumatsim sau o lezare duce la ruptura vaselor de sange. Ruptura vaselor cauzeaza eliberarea sangelui in tesuturile inconjuratoare, vizibile la exterior sub forma unor pete neregulate de culoare purpurie sau rosie-albastruie.

Vasele de sange pot fi afectate si de o serie de tulburari medicale, precum:

Boli hepatice. Ficatul este responsabil de o serie de functii, printre care se numara si purificarea sangelui. O boala hepatica poate afecta filtrarea sangelui, ducand la aparitia de echimoze.

Ciroza. Cand aceasta boala cronica afecteaza ficatul, functia sa este perturbata, ceea ce duce la aparitia de anomalii ale hematiilor. Acestea pot fi motivul aparitiei echimozelor pe tegument.

Insuficienta renala acuta. Insuficienta renala acuta determina acumularea de substante nocive in sange. De asemenea este cauza echimozelor.

Leucemie. Aceasta afectiune grava este caracterizata prin cresterea anormala a numarului de leucocite. Ea poate de asemenea produce echimoze.

Mielom multiplu. Mielomul multiplu cauzeaza cresterea maligna de celule plasmatice in maduva osoasa. Aceasta duce la aparitia de tumori si anomalii sanguine, ce pot cauza aparita de echimoze.

Mielofibroza. Mielofibroza duce la fibrozarea maduvei osoase si alte probleme, precum anemia. Afectarea formarii celulelor sanguine poate provoca echimoze.

Procese maligne. In multe cazuri de echimoza, afectiunile maligne se dovedesc a fi agentii cauzatori.

Sindrom Grey Turner. Echimozele aparute la nivelul flancurilor preced de obicei pancreatita acuta.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii