Trimite unui prieten Printeaza pagina

Durerea rectala (rectalgia)

Simptom comun al bolilor anorectale, durerea rectala reprezinta disconfortul aparut in regiunea anorectala.

Deoarece limita dintre muscoasa canalului anal si tegumentul perianal contine fibre nervoase somatice, leziunile din aceasta zona sunt foarte durereoase.

Durerea rectala poate fi cauzata sau agravata de diaree, constipatie sau eliminarea unor scaune de consistenta crescuta. De asemenea, poate fi agravata de prurit intens si de scarpinatul continuu asociat cu drenajul de mucus, sange sau materii fecale care irita pielea si terminatiile nervoase.

Cauze

Abces perirectal. Abcesul perirectal cauzeaza durere in regiunea perianala. In general, un abces superficial produce o durere locala, constanta si trepidanta, care este exacerbata prin mers sau statul jos.

Abces prostatic. Aceasta tulburare produce ocazional durere rectala. Tabloul clinic mai include retentie urinara, urinari frecvente, disurie si febra.

Cancer rectal. Durerea rectala, sangerarea, tenesmele si o masa dura sunt semne tipice ale aceastei forme rare de cancer.

Criptita. Criptita apare atunci cand particulele de materii fecale ramase pranse intre plicile anale se descompun si produc infectie, care poate produce un disconfort sau o durere anala surda si prurit anal.

Fistula anorectala. Durerea apare atunci cand un tract format intre canalul anal si piele este temporar obturat. Durerea persista pana cand drenajul este reluat. Alte manifestari includ prurit si scurgeri purulente, de sange, de mucus si, ocazional, de materii fecale.

Fisura anala. O fisura longitudinala a mucoasei anale poate cauza o durere rectala acuta in cursul defecatiei. Pacientul se plange de senzatie de arsura si de durere intensa care se poate mentine pana la 4 ore dupa defecatie. Frica de a provoca aceasta durere poate duce la constipatie acuta.

Hemoroizi. Hemoroizii trombozati sau prolapsati cauzeaza durere rectala ce se poate inrautati in cursul defectatiei si reduce dupa aceasta. Frica pacientului de a provoca durere poate duce la constipatie. De obicei, durerea rectala este insotita de mancarime severa. Hemoroizii interni pot de asemenea produce o hemoragie intermitenta usoara.

Proctalgia fugax. In aceasta tulburare, spasmele musculare de la nivelul rectului si podelei pelvisului produc episoade spontane si severe de durere rectala care se mentin cateva minute si apoi dispar. Pacientul se trezeste in cursul noptii din cauza durerii, care este uneori asociata cu stres sau anxietate.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii